Kacsa, hogy Fodor lesz az MDF budapesti listavezetője

2010.01.08. 10:10 Módosítva: 2010.01.08. 19:27
Ha Fodor Gábor lehet az MDF budapesti listavezetője, esetleg később a főpolgármester-jelöltje, az SZDSZ mögötti pénzügyi körök hajlandók lennének finanszírozni az MDF kampányát, írja a Magyar Nemzet. Szabad demokrata forrásaink szerint a hír ebben a formában kacsa, bár valóban előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az MDF-fel.

Az SZDSZ mögötti pénzügyi körök hajlandók volnának finanszírozni az MDF kampányát, valamint támogatnák Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségét, cserébe azt kérik, hogy Fodor Gábor legyen az MDF budapesti listavezetője, írja a Magyar Nemzet pénteki száma.

Szabad demokrata forrásaink azt elismerték, hogy előrehaladott tárgyalások folynak az MDF-fel, de Fodor jelölését kacsának minősítették. Értesüléseink szerint az MDF budapesti listáját valóban olyan politikus vezetheti, akit az SZDSZ javasol, de bizonyosan nem Fodor.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint Fodor Gábor "üdvözöl minden olyan, az ország érdekében álló kezdeményezést, amely a demokratikus, polgári mérsékelt erők együttműködését szolgálja". Ugyanakkor személyesen semmilyen tárgyaláson nem vett részt, és semmilyen jövőbeni szerepvállalásra nem kapott felkérést.

Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese az MTI-nek adott nyilatkozatában teljes egészében cáfolta a Magyar Nemzet értesüléseit. Állítása szerint "az MDF nem tárgyal Fodor Gáborral és Fodor Gáborról", és nem köt pártszövetséget az SZDSZ-szel.

A Nemzet szerint a tárgyalásokat az annak idején Retkes Attila elnökségét támogató Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója, a városháza szürke eminenciása vezeti. Mesterházy környezetéből származó értesüléseink szerint "megállapodás-közeli" a tárgyalások állása, ám ezeken szóba sem került Fodor jelölése. A tárgyalásokat ugyanezen forrásaink szerint nem Mesterházy vezeti. Forrásaink szerint az erre és Fodor jelölésére utaló információk az MDF-től, annak is azon köreitől származhatnak, amelyek nem érdekeltek a megállapodásban.

Hogy a két párt pontosan miről tárgyal, forrásaink még nem kívántak nyilatkozni, de egyikük szerint talán már ma megszülethet az egyezség. Annyit azonban elárult, hogy az SZDSZ-közeli üzleti körök jelentős összegekkel nem támogatnák az MDF kampányát.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a tárgyalásokon Fodor esetleges közös főpolgármesteri jelölése is szóba került, ezt forrásaink szintén kacsának minősítették.

Az SZDSZ elnöke, Retkes Attila tavaly ősszel már felvetette, hogy pártja hajlandó lenne támogatni Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségét.