Valér
-2 °C
0 °C

H1N1-gyanús orvos halt meg Nagykanizsán

2010.01.09. 23:49 Módosítva: 2010-01-10 12:36:07
Szombaton meghalt egy doktornő a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, ahová még karácsony előtt került a H1N1 vírus fertőzésének gyanújával - közölte szombaton a Zalai Hírlap online.

Egy 59 éves doktornő hunyt el szombaton a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, ahol a H1N1 vírus fertőzésének gyanújával kezelték. Az asszonyt 18 napig ápolták lélegeztető gépre kapcsolva. A doktornő nem kapott védőoltást az újinfluenza vírusa ellen, az orvos volt a H1N1vírus negyedik halálos áldozata Nagykanizsán..

A nagykanizsai egészségügyi intézményben alig három hét alatt összesen négy beteg halt bele az újinfluenza által okozott szövődményekbe, bár még nem minden esetben igazolódott a fertőzés gyanúja. Egyik elhunyt sem kapott védőoltást. December 18-án egy 48 éves férfi halt meg, az ő szervezetében kimutatták a H1N1 vírus jelenlétét, december 28-án pedig egy 38 éves férfi, őt az influenza A típusa fertőzte meg. Január 8-án egy 45 éves férfi, Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester volt a harmadik áldozat, nála az első vizsgálatok nem igazolták az új vírus jelenlétét, a szerológiai vizsgálat eredménye pedig még nem született meg.

A negyedik beteg a szombaton elhunyt 59 éves orvos, akinél a gyorsteszt szintén negatív volt, a vérvizsgálati eredménye pedig még ugyancsak hiányzik. A Zalai Hírlap online kiadása szombaton az elhunyt sakkozó édesanyját idézte, aki a lapnak azt állította, hogy fiát a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályán nem látták el megfelelően. Még karácsony előtt, négy nap alatt kétszer szállították be mentővel, mégis mindkét alkalommal hazaküldték 40 fokos lázzal, a harmadik esetben pedig már vért köhögött, amikor a belgyógyászatra került.

A szombaton elhunyt orvossal együtt néhány hét alatt négy beteg halt meg a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán, a még nem minden esetben lezárult vizsgálatok alapján valószínűleg mindegyiküknél a H1N1-vírus fertőzése okozott szövődményeket. A legutóbbi páciens, Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester pénteken hajnalban hunyt el a kórházban.

Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója vasárnap az MTI-nek azt hangsúlyozta: a kórházban elhunyt betegek közül eddig csak egynél igazolódott az újinfluenza fertőzése. Rajta kívül egy, az intenzív osztályon hét hete kezelt 53 éves asszony szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, de ő már gyógyulófélben van. További négy beteg pedig gyógyultan távozott a kórházból. A főigazgató szerint a másik három elhunyt esetében nem igazolódott a H1N1-fertőzés, jóllehet a klinikai tünetek erre utalnak, azonban a szerológiai vizsgálatok ezt még nem támasztották alá. Ennek ellenére minden gyanús beteget antivirális készítményekkel kezelnek, mintha betegségét a H1N1 vírus okozta volna. Ezekre az esetekre kiemelt figyelmet fordítanak az intenzív osztályon.

Az élvonalbeli Aquaprofit sakkcsapat 45 éves utánpótlásedzőjének halála kapcsán a Zalai Hírlap szombaton megszólaltatta az elhunyt édesanyját, aki azt állította, hogy fiát a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályán nem látták el megfelelően. Két nap különbséggel kétszer szállították be mentővel, mégis hazaküldték 40 fokos lázzal, a harmadik alkalommal már vért köpött, amikor a belgyógyászatra került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!