Északon még mindig áradnak a folyók

2010.01.11. 13:51 Módosítva: 2010.01.11. 15:00
Tetőzött a Sajó a Borsod megyei Sajópüspökinél, a középső, illetve alsó szakaszokon még árad. Szintén kisebb árhullám vonul le a Hernádon, valamint készültségben vannak a Tisza, a Bodrog és a Tarna mentén is. Borsodban két településre nem eljutni autóval, több utat is lezártak.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője elmondta, a Sajón továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség. A folyó vasárnap késő este harmadfokú vízállás fölött tetőzött. Itt megkezdődött az apadás, ami lassúnak ígérkezik.

A Sajó középső és alsó szakaszán továbbra is árad. Sajószentpéternél hétfőn, az esti órákban várható a tetőzés, 335 centiméteres vízszintre számítanak plusz/mínusz húsz centis eltéréssel.

Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tarna valamennyi gátőrjárásán, kivéve a tarnazsadányi szakaszt, ahol a tönkrement és szádfallal körbevett csőzsilip miatt harmadfokot tartanak fenn.

A Bódva áradása miatt személyautóval megközelíthetetlen két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, Tornabarakony és Tornaszentandrás, tájékoztatott a Magyar Közút Zrt. területi igazgatóságának ügyelete hétfőn. Ugyancsak lezárták a forgalom elől a Bódva áradása miatt a 2629-es számú utat Komjáti felől, Bódvalenke ugyanakkor megközelíthető Hídvégardó irányából.

A Sajó áradása miatt hétfőtől nem lehet közlekedni a 26-os számú főutat Vadnával összekötő úton. Vasárnaptól pedig nem haladhat a forgalom a Sajóivánka és Sajókaza, a Putnok és Borsodbóta, a Muhi és Köröm közötti út egy-egy szakaszán, illetve a Tisza áradása miatt Ároktőnél a komphoz vezető úton.

Az áradások mellett a belvíz is gondot okoz a térségben. Az Ékövizig jelenleg a hét belvízvédelmi szakasza közül már hat helyen tart fenn elsőfokú belvízvédelmi riasztást. Az elöntött területek nagysága  háromezer hektár.