Árpád
-2 °C
3 °C

Nem fizetik ki a segélyeket

2010.01.11. 09:05

A nyírkátai önkormányzat szeptember óta nem, vagy csak részletekben fizeti ki a munka híján segélyekre szoruló emberek rendelkezésre állási támogatását (ezt abban az időszakban utalják, amikor az önkormányzat nem tud közcélú munkát adni) - írja a Nol. Az is gyakori, hogy az önkormányzatnak tartozó családok jövedelméből visszatartják az elmaradt kommunális díjakat.

A rendelkezésre állási támogatást az államkincstár utalja a településekhez, amelyek azt húsz százalék önrésszel egészítik ki, az összeg összesen 28 ezer 500 forint. A nyírkátai döntés törvénysértő, mert tartozást nem lehet behajtani bizonyos jövedelemtípusokból – ilyen a táppénz, a gyes, a családi pótlék, a munkanélküli segély és a rát is. Az is törvénysértő, amikor az önkormányzat levonja a családok kommunális tartozásait.

A rendszerváltás óta nem volt még példa arra, hogy hónapokon keresztül ne fizessék ki a jövedelmet pótló segélyt. Nyírkáta polgármestere azt mondja – nincs pénzük fizetni. Az önkormányzati tárca szintén tehetetlennek érzi magát, mert a polgármester nem alkotott rendeletet arra, hogy nem fizeti ki a segélyeket. Ha nincs rendelet, nincs számon kérhető szöveg sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?