Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tanfolyamra küldik a drága gyógyszert felíró orvosokat

2010.01.11. 08:38 Módosítva: 2010-01-11 08:38:56
Első körben 181 orvosnak kell január végén kötelező és önköltséges képzésen részt vennie, mert az átlagosnál jóval drágább orvosságokat írtak a betegeiknek, írja a Népszabadság.

A Népszabadság szerint az elmúlt másfél év alatt többször ígérték, ám a gyakorlatban tavaly őszig nem alkalmazták az orvosokat takarékosabb gyógyszerrendelésre szorító rendelkezést. Augusztusban viszont élesítették az úgynevezett korbácsrendeletet.

Azóta figyeli élesben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az orvosok felírási szokásait négy – a gyomorbántalmak, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a vérzsírcsökkentés – terápiás területen. Ha valaki az átlagnál legalább ötven százalékkal költségesebben kezeli a betegeit, kötelező önköltséges tanfolyamon résztvennie. A büntetésként kötelező továbbképzést elrendelő leveleket december végén postázták.

A listán egyetlen házi gyermekorvos kivételével szinte kizárólag idősebb, több szakvizsgás, vezető orvos szerepel. Olyanok, akik elvben a legkorszerűbb terápiákban is avatottak, jártasak. A megbüntetettek szerint ők csak a szabályokat alkalmazták a szövődmény- és mellékhatásmentes gyógyulás érdekében, írja a lap.