Tanfolyamra küldik a drága gyógyszert felíró orvosokat

2010.01.11. 08:38 Módosítva: 2010.01.11. 08:38
Első körben 181 orvosnak kell január végén kötelező és önköltséges képzésen részt vennie, mert az átlagosnál jóval drágább orvosságokat írtak a betegeiknek, írja a Népszabadság.

A Népszabadság szerint az elmúlt másfél év alatt többször ígérték, ám a gyakorlatban tavaly őszig nem alkalmazták az orvosokat takarékosabb gyógyszerrendelésre szorító rendelkezést. Augusztusban viszont élesítették az úgynevezett korbácsrendeletet.

Azóta figyeli élesben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az orvosok felírási szokásait négy – a gyomorbántalmak, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a vérzsírcsökkentés – terápiás területen. Ha valaki az átlagnál legalább ötven százalékkal költségesebben kezeli a betegeit, kötelező önköltséges tanfolyamon résztvennie. A büntetésként kötelező továbbképzést elrendelő leveleket december végén postázták.

A listán egyetlen házi gyermekorvos kivételével szinte kizárólag idősebb, több szakvizsgás, vezető orvos szerepel. Olyanok, akik elvben a legkorszerűbb terápiákban is avatottak, jártasak. A megbüntetettek szerint ők csak a szabályokat alkalmazták a szövődmény- és mellékhatásmentes gyógyulás érdekében, írja a lap.