Vizsgálja a nagykanizsai kórház a sakkmester halálának körülményeit

2010.01.11. 10:43 Módosítva: 2010.01.11. 11:00
Belső vizsgálatot indított a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester halálának ügyében. Egy orvos munkaviszonyát a vizsgálat befejezéséig felfüggesztették, mert mulasztás gyanúja merült fel. Bagonyai Attila kétszer is járt csillapíthatatlan magas lázzal a kórházban, de mindkétszer hazaküldték.

Vizsgálatot indított Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester halálának ügyében a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. "Egy kolléga esetében fölmerült a mulasztás gyanúja, ezért az ő munkaviszonyát a vizsgálat befejezéséig felfüggesztették" - mondta az Indexnek Bátorfi József főigazgató. "Az eset vizsgálatára egy öttagú bizottságot kértem fel. A további lépéseket a jelentésük elkészülte után teszem meg. Ha bebizonyosodik, hogy mulasztás történt, megteszem a szükséges lépéseket."

Az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram Sakk Klub  45 éves utánpótlás-vezetője péntekre virradóra hunyt el a kórház intenzív osztályán. A család közlése szerint Bagonyai Attila kétszer is járt a kórházban csillapíthatatlan magas láza miatt, de a sürgősségi osztályról kétszer is hazaküldték.

Amikor először volt 40 fokos láza, a háziorvos mentőt hívott, és beutalta a kórházba. A kórházban kapott egy injekciót és készítettek egy mellkasröntgent, majd hazaküldték. Két nap múlva ismét felment a láza, ismét mentő vitte be a kórházba. Bagonyai Attila édesanyja a Zalai Hírlapnak azt mondta: fia arra panaszkodott, hogy a sürgősségi osztály orvosa kioktató és megalázó módon beszélt vele. A sakkmester akkor került be harmadszor a kórház belgyógyászatára, amikor már vért köpött. Három hétig ápolták az intenzív osztályon, de életét nem tudták megmenteni.

Bátorfi József főigazgató közlése szerint ebben az esetben nem igazolódott a H1N1-vírus kóroki szerepe. A klinikai kép, a vérzéses tüdőgyulladás ugyanakkor kóroki összefüggésbe hozható az új típusú influenzával.

"Osztozom a család fájdalmában és szeretném személyesen is részvétemet nyilvánítani. Egyúttal szeretném panaszukat személyesen is meghallgatni, és a vizsgálati jelentés részévé tenni" - mondta a főigazgató.

A nagykanizsai kórházban eddig 9 influenzagyanús beteget kezeltek, közölte a főigazgató. Ezek közül kettőnél igazolódott a H1N1-vírus kóroki szerepe. Egy ember még a járvány elején hunyt el, a másik súlyos esetet 7 hete kezelik az intenzív osztályon, az utóbbi időben nála javulás következett be, négyen már gyógyultan távoztak, mondta Bátorfi József.

Szombaton ugyancsak a nagykanizsai kórházbanhunyt el egy 49 éves orvos. Nála a gyorsteszt negatív volt, a vérvizsgálati eredménye pedig még hiányzik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálatot rendelt el Nagykanizsán és Szegeden, miután ott több haláleset is előfordult - közölte vasárnap az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc hangsúlyozta, hogy nem a kórházak eljárását vizsgálják, hanem a vírus terjedésének hátterét kutatják, mert erről eddig viszonylag kevés adatuk volt. Áttekintik, hogy a kórházba került betegek közül és környezetükben hányan voltak beoltva, hol fertőződhettek meg, milyen a munkahelyi környezetük.