Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fegyelmi vizsgálat indul a miskolci tűzoltóknál

2010.01.12. 15:09
Fegyelmi vizsgálatot kezdeményez az augusztusi avasi paneltűz ügyében a város önkormányzati tűzoltóságánál a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A fegyelmi alapja a másodfokú tűzvizsgálati eljárás, ami megállapította, hogy a miskolciak szakmai hibákat követtek el a tűz okainak felderítésekor.

Augusztus közepén csaptak fel a lángok egy hatodik emeleti lakásban a miskolci Avas lakótelepen. A tűz felfelé terjedt, több lakás kiégett. Egy anya és fia füstmérgezésben meghalt. A család lánygyermeke napokig feküdt az intenzív osztályon, de nem tudták megmenteni az életét.

A tűzvizsgálatot először a miskolci tűzoltóság munkatársai végezték, az általuk készített jelentést viszont megfellebbezték a ház lakói. Másodfokon a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság folytatta a tűzvizsgálati eljárást, de nem tudták megállapítani a tűz okát, mert a helyszínt addigra megváltoztatták, nem tudtak bizonyító erejű nyomokat találni.

Az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság arról tájékoztatott, hogy a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság amellett, hogy a tűz okát már nem tudta megállapítani, szakmai hibákat tart fel az első fokú, a miskolciak által végzett tűzvizsgálat kapcsán. Emiatt a miskolci tűzoltókat felügyelő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a város önkormányzati tűzoltóságánál, hogy kiderítsék, ki felelős a hibákért.

A tűzesetnél végzett tűzoltói munka szakszerűségének vizsgálatára egyébként tanulmány készült. Azonban a rendőrség időközben az üggyel kapcsolatban teljes körű nyomozást rendelt el, és bekérte a katasztrófavédelemtől az összes vizsgálati anyagot. Emiatt a rendőrségi eljárás befejezéséig a tanulmányban rögzített megállapításokat nem hozhatják nyilvánosságra.