Ismét megpróbálják büntethetővé tenni a holokauszttagadást

2010.01.13. 17:17
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje abban bízik, hogy még februárban sikerül elfogadni egy törvényt, amely büntetné a diktatúrák bűneinek tagadását.

A holokauszt és a kommunizmus bűneinek tagadását tiltó törvényjavaslatot kezdeményez az MSZP.

Mesterházy Attila frakcióvezető, az MSZP miniszterelnök-jelöltje közölte: a törvényjavaslatról február elején négypárti egyeztetést kezdeményeznek, és reméli, hogy még ugyanabban a hónapban elfogadja az előterjesztést az Országgyűlés.

A politikus, miután tárgyalt az izraeli parlament, a kneszet delegációjával, közölte: bízik abban, hogy a többi parlamenti erő is támogatja a javaslatot, ezzel hitet téve amellett, hogy a szélsőséges, fasiszta, rasszista nézetek elfogadhatatlanok Magyarországon.

A gyalázatnak nincs színe

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialisták által kezdeményezett törvényjavaslat nemcsak a holokauszttagadókat büntetné, hanem azokat is, akik a többi diktatúra által elkövetett bűnöket is tagadják, hiszen "a gyalázatnak nincsen színe".

Mesterházy Attila kitért arra, hogy javaslatukban, a legutóbbi kezdeményezésükkel ellentétben, nem szerepelne a gyűlöletbeszéd büntetése. Utalt arra, hogy nyáron többek között azért bukott el előterjesztésük, mert ezt is büntette volna.

Véleménye szerint Magyarországon olyan jelenségek láthatóak a társadalomban, a politikai életben, a közbeszédben, ami ellen minden demokratikus politikai pártnak fel kell lépnie.

Hozzátette: ma a magyar demokráciában sokkal inkább az emberi méltóságot kell védeni a szólásszabadsággal szemben.

Van igény Bajnai beszámolójára

Arra a kérdésre, hogy az előterjesztés alkotmánymódosítás, törvénymódosítás, vagy önálló törvény lenne, a frakcióvezető azt mondta: a jogi részletekről még nem tud nyilatkozni.

Egy másik kérdésre, miszerint Orbán Viktor Fidesz-elnökhöz hasonlóan Bajnai Gordon is mond-e évértékelő beszédet, Mesterházy Attila elmondta: a miniszterelnök is egészen biztosan beszámol majd a kormány tevékenységéről a parlament valamelyik ülésén, az MSZP-frakció részéről is van erre igény.