Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismét megpróbálják büntethetővé tenni a holokauszttagadást

2010.01.13. 17:17
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje abban bízik, hogy még februárban sikerül elfogadni egy törvényt, amely büntetné a diktatúrák bűneinek tagadását.

A holokauszt és a kommunizmus bűneinek tagadását tiltó törvényjavaslatot kezdeményez az MSZP.

Mesterházy Attila frakcióvezető, az MSZP miniszterelnök-jelöltje közölte: a törvényjavaslatról február elején négypárti egyeztetést kezdeményeznek, és reméli, hogy még ugyanabban a hónapban elfogadja az előterjesztést az Országgyűlés.

A politikus, miután tárgyalt az izraeli parlament, a kneszet delegációjával, közölte: bízik abban, hogy a többi parlamenti erő is támogatja a javaslatot, ezzel hitet téve amellett, hogy a szélsőséges, fasiszta, rasszista nézetek elfogadhatatlanok Magyarországon.

A gyalázatnak nincs színe

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialisták által kezdeményezett törvényjavaslat nemcsak a holokauszttagadókat büntetné, hanem azokat is, akik a többi diktatúra által elkövetett bűnöket is tagadják, hiszen "a gyalázatnak nincsen színe".

Mesterházy Attila kitért arra, hogy javaslatukban, a legutóbbi kezdeményezésükkel ellentétben, nem szerepelne a gyűlöletbeszéd büntetése. Utalt arra, hogy nyáron többek között azért bukott el előterjesztésük, mert ezt is büntette volna.

Véleménye szerint Magyarországon olyan jelenségek láthatóak a társadalomban, a politikai életben, a közbeszédben, ami ellen minden demokratikus politikai pártnak fel kell lépnie.

Hozzátette: ma a magyar demokráciában sokkal inkább az emberi méltóságot kell védeni a szólásszabadsággal szemben.

Van igény Bajnai beszámolójára

Arra a kérdésre, hogy az előterjesztés alkotmánymódosítás, törvénymódosítás, vagy önálló törvény lenne, a frakcióvezető azt mondta: a jogi részletekről még nem tud nyilatkozni.

Egy másik kérdésre, miszerint Orbán Viktor Fidesz-elnökhöz hasonlóan Bajnai Gordon is mond-e évértékelő beszédet, Mesterházy Attila elmondta: a miniszterelnök is egészen biztosan beszámol majd a kormány tevékenységéről a parlament valamelyik ülésén, az MSZP-frakció részéről is van erre igény.