A vasutat nem bénította meg a sztrájk

2010.01.14. 07:00 Módosítva: 2010.01.14. 08:19
Messze nem okozott akkora fennakadást a vasúti közlekedésben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) sztrájkja, mint Budapesten a buszvezetők és villamosvezetők kedd óta tartó munkabeszüntetése. A sztrájk csütörtök hajnal 4 órakor kezdődött, 8-ra befejeződött.

A BKV és a vasút sztrájkjáról itt olvashat percről percre>>>

A VDSZSZ hajnali 4 óra óta országos szolidaritási sztrájkot tartott reggel 8 óráig, a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódva.

A Mávinform tájékoztatása szerint a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác vonalon néhány járat kimaradt, és Miskolc térségében volt tapasztalható néhány járatnál késés, mivel a Tiszai pályaudvar nem tudott indítani és fogadni vonatokat.

Várhatóan a miskolci és a szegedi vonalon lesznek még kisebb késések, Szegeden négy jegyvizsgáló sztrájkolt.

A fővárosban 1-2 perces késéssel jártak a vonatok, de ez nem függött össze a sztrájkkal.

Szolnokról minden vonat elindult és jelentősebb késések sem tapasztalhatók.

Debrecenben csak kisebb késéseket okozott a VDSZSZ hajnali sztrájkja, amely a fővárosba tartó vagy onnan érkező vonatokat érintette.

Indul a Barcsra tartó vonat a pécsi főpályaudvaronFotó: Kálmándy Ferenc
Indul a Barcsra tartó vonat a pécsi főpályaudvaron
Fotó: Kálmándy Ferenc

A szokásos képét mutatta reggel háromnegyed hatkor a győri pályaudvar: alig néhányan lézengtek a váróteremben, és az információs tábla sem hirdetett késést vagy vonatkimaradást.

A szombathelyi pályaudvaron csütörtökön reggel is menetrend szerint érkeztek és indultak a vonatok, reggel öt órakor a szokásos volt a forgalom.

Baranya megyében nem sztrájkoltak a vasutasok, így ott közlekednek a vonatok.

A budapesti pályaudvarokon szinte zavartalan volt a forgalom, csütörtök reggel hat óráig egy kivételével minden vonat elindult a pályaudvarokról, csak néhány érkező járat esetében kell számítani késésekre.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódó sztrájkjuk elérte a célját, a vasutasok szolidárisak voltak, a vonatok egy része nem közlekedett, nehezítve ezzel a budapesti közlekedési állapotokat.

A forgalom a legtöbb helyen hamarosan helyreáll, miután a sztrájk ideje alatt néhány kivételtől eltekintve a vonatok menetrend szerint közlekedtek. A Miskolc-Budapest vonalon kora délutánra várható a menetrend szerinti forgalom helyreállítása.

A BKV-sztrájk alatt a menetrenden kívül közlekedtetett többletvonatok a Nyugati pályaudvar és Óbuda, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld között járnak.