Ilona
17 °C
32 °C

Gránátot dobott a verekedők közé

2010.01.14. 18:44
Életfogytiglani börtönbüntetést kapott egy férfi, aki 2005-ben kézigránátot dobott két összeverekedő törökszentmiklósi család tagjai közé. Egy ember meghalt, tizennégyen súlyosan megsérültek. A férfi megpróbálta elrejteni a bizonyítékokat, amelyeket végül egy kútból halásztak ki.

Életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítéletével arra a férfira, aki 2005-ben két család egymás elleni tömegverekedését egy kézigránát tömegbe hajításával zárta le Törökszentmiklóson. A robbanásban egy ember meghalt, közölte Koszta János, az intézmény sajtótitkára. A férfi legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadságra.

Az ügyben első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítélete az ügy tíz vádlottjából négy esetében jogerős volt, így a Debreceni Ítélőtáblán csütörtökön hatan álltak a másodfokon eljáró bíróság elé.

2005 nyarán két rivális törökszentmiklósi család húsz-húsz tagja esett egymásnak a településen. A verekedésben a résztvevők szamurájkardot, botokat, vasrudakat, köveket, asztallábakat, szerszámokat, csúzlit, különböző lőfegyvereket és kézigránátot is felhasználtak.

Az elsőrendű vádlott, R. Antal családjának több tagja is a tömegbe lőtt gázpisztollyal és éles fegyverrel is, majd R. Antal egy kézigránátot dobott a vele szemben állók közé. Az egy áldozatot követelő robbanásban további tizennégyen életveszélyes, illetve maradandó károsodással és fogyatékkal járó sérüléseket szenvedtek.

A csütörtökön elítélt férfi megpróbálta elrejteni a bizonyítékul szolgáló tárgyakat. Egy kézigránát, több maroklőfegyver, három hangtompító, töltények és elsütött töltényhüvelyek 2006-ban egy kútból került elő.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy R. Antal büntetőeljárás hatálya alatt követte el a bűncselekményt, illetve, hogy személy elleni erőszakos és garázda jellegű cselekményekért korábban már elítélték, ráadásul különösen veszélyes eszközzel követte el a támadást.

A további öt vádlott közül négyen 1 év 4 hónap és 3 év 6 hónap közötti fegyházbüntetést kaptak, az ötödiket 1 év és 2 hónap felfüggesztett fegyházbüntetésre ítélték.