Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gránátot dobott a verekedők közé

2010.01.14. 18:44
Életfogytiglani börtönbüntetést kapott egy férfi, aki 2005-ben kézigránátot dobott két összeverekedő törökszentmiklósi család tagjai közé. Egy ember meghalt, tizennégyen súlyosan megsérültek. A férfi megpróbálta elrejteni a bizonyítékokat, amelyeket végül egy kútból halásztak ki.

Életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítéletével arra a férfira, aki 2005-ben két család egymás elleni tömegverekedését egy kézigránát tömegbe hajításával zárta le Törökszentmiklóson. A robbanásban egy ember meghalt, közölte Koszta János, az intézmény sajtótitkára. A férfi legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadságra.

Az ügyben első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítélete az ügy tíz vádlottjából négy esetében jogerős volt, így a Debreceni Ítélőtáblán csütörtökön hatan álltak a másodfokon eljáró bíróság elé.

2005 nyarán két rivális törökszentmiklósi család húsz-húsz tagja esett egymásnak a településen. A verekedésben a résztvevők szamurájkardot, botokat, vasrudakat, köveket, asztallábakat, szerszámokat, csúzlit, különböző lőfegyvereket és kézigránátot is felhasználtak.

Az elsőrendű vádlott, R. Antal családjának több tagja is a tömegbe lőtt gázpisztollyal és éles fegyverrel is, majd R. Antal egy kézigránátot dobott a vele szemben állók közé. Az egy áldozatot követelő robbanásban további tizennégyen életveszélyes, illetve maradandó károsodással és fogyatékkal járó sérüléseket szenvedtek.

A csütörtökön elítélt férfi megpróbálta elrejteni a bizonyítékul szolgáló tárgyakat. Egy kézigránát, több maroklőfegyver, három hangtompító, töltények és elsütött töltényhüvelyek 2006-ban egy kútból került elő.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy R. Antal büntetőeljárás hatálya alatt követte el a bűncselekményt, illetve, hogy személy elleni erőszakos és garázda jellegű cselekményekért korábban már elítélték, ráadásul különösen veszélyes eszközzel követte el a támadást.

A további öt vádlott közül négyen 1 év 4 hónap és 3 év 6 hónap közötti fegyházbüntetést kaptak, az ötödiket 1 év és 2 hónap felfüggesztett fegyházbüntetésre ítélték.