Rosszul számolták ki a praxisok támogatását

2010.01.14. 19:10
Szakértői egyeztetések kezdődnek a háziorvosi finanszírozási rendszerről. A KSH adatai alapján a szaktárca nem a valós átlagbér szerint állapította meg a praxisok támogatását, adta hírül az MR1-Kossuth Rádió.

Az Egészségügyi Minisztérium a KSH adatai alapján nem a valós átlagbér szerint állapította meg a praxisok támogatását. Ezért kaptak év elején több tízezer forinttal kevesebbet az alapellátásban dolgozók. Egyelőre ígéret van arra, hogy ha a szakértők is megállapítják a tévedést, korrigálják az úgynevezett kártyapénzt, számol be az esetről az MR1-Kossuth Rádió.

Az eltérés abból adódhat, hogy a tárca nagyobb béraránnyal számolt a háziorvosi praxisok esetében, ezért nagyobb járulékcsökkenéssel kalkulált. Vagyis azt gondolta, hogy az átutalt kevesebb összeg emiatt nem lesz kevesebb.

Székely Tamás egészségügyi miniszter elismerte: elképzelhető, hogy tévedtek. Azt mondta, a KSH kimutatása alapján dolgoztak, és azzal számoltak, hogy ma Magyarországon az egészségügyben dolgozók bruttó átlagbére 196 ezer forint.

A kamara álláspontja szerint azonban az alapellátásban szó sincs ekkora bérről – közölte Éger István elnök. „Sajnos, amit a KSH ír, és amire a miniszter úr teljes joggal hivatkozik, az számunkra vágyálom” – mondta.