Házkutatás volt az OCÖ-nél

2010.01.15. 12:32 Módosítva: 2010.01.15. 12:39
Házkutatást tartott az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és az MCF Roma Összefogás Párt két budapesti és egy kiskunmajsai irodájában pénteken délelőtt a vám- és pénzügyőrség nyomozóhivatala.

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, a házkutatás oka, hogy az Állami Számvevőszék feljelentése alapján, az általa korábban végzett vizsgálat során feltárt hiányosságok miatt január 7-én nyomozást rendeltek el a két szervezetnél ismeretlen tettesek ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint más bűncselekmények miatt.

A kiskunmajsai helyszínen kívül az OCÖ budapesti, Dohány utcai székházában és az MCF Roma Összefogás Párt Baross utcai irodájában tartottak házkutatást, több táskányi iratot vittek el.

Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője azt mondta: hivatalos értesítést és tájékoztatást nem kaptak arról, hogy milyen ügyben tartanak házkutatást a Dohány utcai székházban. Hozzátette, személyesen akart tájékozódni a házkutatásról, de nem járt sikerrel; már tartott a vizsgálódás, a helyiség ajtaja zárva volt. Reggel fél 9-kor kezdtek vizsgálódni a székházban, a gazdasági vezetővel iratokat néztek át.

Egy nyomozó táskákkal távozik az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházából (Fotó: Kovács Tamás/MTI)
Egy nyomozó táskákkal távozik az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházából (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

Korábban három ügyben eljárás indult Kolompár Orbán, az OCÖ és az MCF Roma Összefogás Párt elnöke ellen gazdasági bűncselekmények miatt, a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, számviteli fegyelem megsértése, illetve magánokirat-hamisítás.