Bokros adósságplafont akar

2010.01.16. 12:52
Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje alkotmányban rögzített adósságplafonnal akar véget vetni az osztogatásoknak. Ha a az államadósság elér egy szintet, akkor a következő évben ehhez igazított költségvetéssel kellene kiegyensúlyozni.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) alkotmányos adósságkorlát bevezetését kezdeményezi, mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője és miniszterelnök-jelöltje szombaton. Olyan korlátot raknának az alkotmányba, miszerint az államadósság nem haladhatná meg a mindenkori bruttó hazai termék (GDP) hatvan százalékát.

Bokros Lajos sajtótájékoztatót tartott a Képviselői irodaházban (Fotó: Kovács Attila/MTI)
Bokros Lajos sajtótájékoztatót tartott a Képviselői irodaházban
(Fotó: Kovács Attila/MTI)

Bokros szerint a szabályozással véget lehet vetni a ciklusok második felében elinduló osztogatásnak. Amennyiben a ráta a hatvan százalékos szintet megközelíti, a következő évben kiegyensúlyozott költségvetést kell összeállítani, nettó hitelfelvétel nem történhet, mondta.

Amikor az államadósság meghaladja a bruttó hazai termék 50-55 százalékát, akkor a kiadásokra egy maximumot kell megállapítani. Ezzel a lépéssel szerinte minden újabb, költséges ellenőrző szerv közbeiktatása nélkül kordában lehet tartani a kormányok költekezését.

Bokros Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy Lengyelországban az MDF mostani javaslata már 15 éve az alkotmány része.példáu. Mint mondta, az MDF kezdeményezi, hogy a pártok rögzítsék közös szándéknyilatkozatban: a következő ciklusban csak olyan felelős gazdaságpolitikát támogatnak, amely elősegíti, hogy 2012-től már csökkenjen az államadósság rátája.