István, Vajk
19 °C
33 °C

Nehéz helyzetbe kerülhet az SZDSZ

2010.01.16. 10:49
Az SZDSZ elveszítheti 2009-ben vásárolt irodáit, ha a parlamentből kiesve nem tudja fizetni az előző évben kedvezményes kamattal felvett 300 millió forintos hitelét. A pártok által felvett összegekre a költségvetés vállalt garanciát, ezért az ingatlanok a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerülhetnek.

Az SZDSZ legalább 300 millió forint kedvezményes kamatú kölcsönt vett fel 2009-ben, amit azonban csak nehezen tud visszafizetni, ha kiesik a parlamentből, írja a Blikk. A párt sajtóosztályán a következő hétre ígértek tájékoztatást, hogy miből fizetnék vissza az adósságot, ha elveszítik állami támogatásuk nagyrészét.

A parlamenti pártok még 2008-ban szavazták meg, hogy a következő évben maximum egymilliárd forintot vehetnek fel kedvezményes kamattal a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). Ha egy adósuk nem fizet, akkor elveszítheti a hitelből vásárolt irodáit és ingatlanjait, mondta az MFB szóvivője. A költségvetés garanciát vállalt a pártok által felvett összegekre, ha valamelyik nem tud fizetni, akkor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fizet az MFB-nek. A lefoglalt ingatlanok pedig az MNV-hez kerülnek.

A Blikk becslése szerint az MSZP 723, az SZDSZ 327 millió forintot vett fel. A másik három párt nyilvánosságra hozta a felvett összeget, eszerint a Fidesz 206 mill, a KDNP 160 millió, az MDF pedig 405 millió forintot vett fel. A pártok negyedévente törlesztenek tizenöt éven keresztül, a kamat 7,1 százalék. A kölcsönt csak ingatlanvásárlásra fordíthatják.

Az SZDSZ-nek önállóan kevés esélye van a parlamentbe kerülésre. Az MDF-fel megállapodva egyes SZDSZ-es politikusok ugyan bejuthatnak, azonban állami támogatásának javát ettől még elvesztené a párt. Bővebben>>>