Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nehéz helyzetbe kerülhet az SZDSZ

2010.01.16. 10:49
Az SZDSZ elveszítheti 2009-ben vásárolt irodáit, ha a parlamentből kiesve nem tudja fizetni az előző évben kedvezményes kamattal felvett 300 millió forintos hitelét. A pártok által felvett összegekre a költségvetés vállalt garanciát, ezért az ingatlanok a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerülhetnek.

Az SZDSZ legalább 300 millió forint kedvezményes kamatú kölcsönt vett fel 2009-ben, amit azonban csak nehezen tud visszafizetni, ha kiesik a parlamentből, írja a Blikk. A párt sajtóosztályán a következő hétre ígértek tájékoztatást, hogy miből fizetnék vissza az adósságot, ha elveszítik állami támogatásuk nagyrészét.

A parlamenti pártok még 2008-ban szavazták meg, hogy a következő évben maximum egymilliárd forintot vehetnek fel kedvezményes kamattal a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). Ha egy adósuk nem fizet, akkor elveszítheti a hitelből vásárolt irodáit és ingatlanjait, mondta az MFB szóvivője. A költségvetés garanciát vállalt a pártok által felvett összegekre, ha valamelyik nem tud fizetni, akkor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fizet az MFB-nek. A lefoglalt ingatlanok pedig az MNV-hez kerülnek.

A Blikk becslése szerint az MSZP 723, az SZDSZ 327 millió forintot vett fel. A másik három párt nyilvánosságra hozta a felvett összeget, eszerint a Fidesz 206 mill, a KDNP 160 millió, az MDF pedig 405 millió forintot vett fel. A pártok negyedévente törlesztenek tizenöt éven keresztül, a kamat 7,1 százalék. A kölcsönt csak ingatlanvásárlásra fordíthatják.

Az SZDSZ-nek önállóan kevés esélye van a parlamentbe kerülésre. Az MDF-fel megállapodva egyes SZDSZ-es politikusok ugyan bejuthatnak, azonban állami támogatásának javát ettől még elvesztené a párt. Bővebben>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?