Olivér
4 °C
8 °C

Vége a BKV-sztrájknak

2010.01.17. 21:33 Módosítva: 2010-01-18 06:42:08
Előzmény (1)
Vasárnap este négyórás megbeszélés után megegyezett a BKV és a sztrájkbizottság, tehát véget ér a hat napja húzódó sztrájk, ami megbénította Budapest közlekedését. A hétfői üzemkezdettől visszaállt a rendes menetrend. A szakszervezetek megkapták, amit kértek.

Hétfőn üzemkezdetkor minden BKV-járat elindult, közölte az MTI-vel a BKV fődiszpécsere. A normál menetrend szerint járnak a buszok, a villamosok, a trolik, valamint a metró- és a HÉV-szerelvények is.

A szakszervezetek és a BKV menedzsmentje vasárnap este megállapodtak a kollektív szerződésről, így hétfő nulla órától beszüntették a sztrájkot.

A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, hiszen tulajdonképpen megkaptak mindent, igaz, egyelőre nem a kollektív szerződés keretein belül. Megkapták a 6000 forintos meleg étkezési utalványt (ami átváltható internetutalványra), a 45 ezer forintos év végi pulykapénzt, megmaradt a 3-3 százalékos járulék hozzájárulás. A BKV viszont kikötötte, hogy a bér és béren kívüli juttatások összege nem haladhatja meg 2010-ben az 59 milliárd forintot, azaz plafont szabtak a kifizetéseknek - értesült az Index.

Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója és Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke aláírja a kollektív szerződésről szóló megállapodást
Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója és Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke aláírja a kollektív szerződésről szóló megállapodást

A szakszervezetek egyelőre csak felfüggesztették a sztrájkot, véglegesen akkor fejezik be, ha aláírják a kialkudott kollektív szerződést - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a Független Hírügynökség szerint. Kocsis István azt mondta, már hétfőn vagy kedden aláírhatják a kollektív szerződést.

A január 12-én kezdődött BKV-sztrájk apropója az év végén lejárt kollektív szerződés volt. A közlekedési vállalatnak sikerült megállapodni a szakszervezetekkel a béremelés 13 százalékos mértékéről, azonban egy hét alatt sem közeledtek az álláspontok arról, hogy a 3 százalékos nyugdíj- és egészségpénztári támogatás (a régihez hasonlóan) az új kollektív szerződésbe is bekerüljön-e. A munkavállalók értelemszerűen ezt szeretnék. Megmerevedtek a frontok az év végi, 45 ezer forintos étkezési utalványok tekintetében is.

A sztrájk előzményeként a buszsofőrök pár napig sajátos vadsztrájkot tartottak: a kollektív szerződés hiányára hivatkozva műszakkezdéskor szigorúan számon kérték a járművek üzembe állásához szükséges műszaki feltételeket. Így akár egyetlen kiégett utastéri izzó is elegendő volt ahhoz, hogy buszsofőr ne álljon ki a járművel.

Ennek eredményeként a megszokottnál több százzal kevesebb busz közlekedett, és nyilatkozatháború tört ki a BKV menedzsment illetve a szakszervezetek között. A BKV végül úgynevezett szuperellenőr-csoportokat rendelt ki a garázsokba, hogy kiderítse, valós indokokra hivatkozva tagadják-e meg a sofőrök a buszok vezetését.

bkv2

A hivatalos sztrájk már nemcsak a buszokat érintette: a vonalak nagy részén megritkultak, olykor egyáltalán nem közlekedtek a villamosok, és időnként a trolik is akadoztak. A budapesti tömegközlekedés lényegében összeomlott, aki tehette, autóval közlekedett. A BKV vezetése és a szakszervezetek mindennap tárgyaltak, de megállapodni nem sikerült. A felek kölcsönösen kompromisszum-képtelenséggel vádolták egymást, és a BKV folyamatosan azt hangoztatta, hogy korábbi ajánlatával elment a pénzügyi lehetőségei határáig.

A sztrájkoló BKV-dolgozók kitartását fokozták az elmúlt hónapok híradásai, amelyek szerint a vállalat vezetői szintjén kiterjedt volt a korrupció. Ugyanez a sztrájk közmegítélésében is megnyilvánult, az utasok a felmérések szerint elsősorban a BKV vezetését tartják felelősnek a kialakult helyzetért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?