Az ÁNTSZ szerint a kórház nem tehet Bagonyai Attila haláláról

2010.01.19. 16:07 Módosítva: 2010.01.19. 16:08
Nem történt szakmai hiba Bagonyai Attila kezelésekor, aki H1N1-fertőzés miatt halt meg, de előzőleg kétszer is hazaküldték a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályáról. Ezt állapította meg az ÁNTSZ helyszíni vizsgálata, amit a kórház kérésére készítettek.

December 15-én jelentkezett először Bagonyai Attila, a nagykanizsai sakkcsapat nemzetközi sakknagymestere a kórház sürgősségi osztályán. A vizsgálat szerint megfelelő volt a kivizsgálása is és a kezelési javaslat is, amivel hazaküldték.

Másnap a 45 éves férfi ismét megjelent az osztályon, ahol - szintén a vizsgálat megállapítása szerint - megfelelő lázcsillapító kezelést kapott. Vére oxigénszintje rendben volt és semmi nem utalt arra, hogy légzési problémája, vagy tüdőgyulladása lett volna.

A vizsgálat szerint ugyan szerencsésebb lett volna bent tartani a kórházban, de az, hogy nem így történt, nem befolyásolta betegsége lefolyását, amely olyan gyors volt, hogy valószínűleg a kórházi kezelés sem segített volna rajta. A férfi, mire harmadszorra felvették az osztályra, már nagyon rossz állapotban volt, és 18 napi lélegeztetés után meghalt.

A sürgősségi osztályon akkor ügyeletes orvost a kórház a vizsgálat idejére felfüggesztette a munkavégzés alól, ennek hatálya most is érvényben van, mivel a belső vizsgálat még nem zárult le - mondta Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. A belső vizsgálat azt próbálja megállapítani, hogy az orvos megfelelően viselkedett-e a beteggel, illetve annak hozzátartozójával és háziorvosával szemben. Eredmény hétvégére várható.