A nyomozás alatt kihaltak a lakáspanama vádlottjai

2010.01.20. 17:28
Több éves nyomozati munka után került bíróságra egy XVIII. kerületi bérlakásbiznisz ügye. A szerdán megkezdődött tárgyaláson kiderült, hogy időközben meghalt az ügy másod- és harmadrendű vádlottja, és a tanúk közül is hárman elhunytak. Lévay Leventét, Kispest egykori polgármesterét okirat-hamisítással vádolják.

A Lévay Levente és társai elleni büntetőügy első tárgyalásán, szerdán a bíróságon derült ki, hogy a beidézettek közül öten meghaltak. A történet egy félévtizedes nyomozás után került a bírósági szakaszba, de a kezdésénél már nem volt ott két vádlott, a koronatanú és az ügy két másik érintettje.

Lévayék fél évtizede buktak le azzal, hogy papíron egy Heves megyei faluban található üres telekre cseréltettek több XVIII. kerületi önkormányzati lakást. Az elszegényedett tulajdonosok aláírták a csereszerződést, a lakás bérleti joga pedig a vádlottakra szállt. A bérleti jog új jogosultja rövid határidőn belül megvásárolhatta kedvezményesen a XVIII. kerülettől az önkormányzati lakást. Minden egyes ügyleten több millió forint haszon keletkezett, amit a rendszer "üzemeltetői", illetve az egyes ügyletet névvel felvállalók osztottak szét.

A csereszerződésekben a kömlői telek rendszeresen családi házként szerepelt, az ingatlan tulajdoni lapján pedig egyetlen egyszer sem vezették át a budapesti bérleti jogot elcserélő magánszemély tulajdonjogát.

Az egykori, pedofil képek birtoklásának vádja miatt megbukott XIX. kerületi polgármester és társai ellen okirat-hamisítás a vád.

Az Index információi szerint a kerület ellenzéki képviselői azon csodálkoznak, hogy az ötéves nyomozati munka során végül csak Lévayék kerültek a vádlottak padjára, mert a kömlői telket legalább 20-30-szor elcserélték, és a hírek szerint voltak más ingatlanok is, amelyekért az értékaránytalanság ellenére hasonló rendszerben több kerületi bérlakás bérleti jogát becserélték a bentlakók. A kerületnél viszont gond nélkül regisztrálták, és átengedték a cseréket, miközben a dokumentáció alapján szinte egyértelmű volt, hogy fiktív ügyletekről van szó.

Az elhunyt másod- és a harmadrendű vádlott rokonságban állt a kerület építési osztályának dolgozójával. Elhalálozott a tranzakciókat ellenjegyző ügyvéd is, aki korábban tagja volt a kispesti képviselőtestületnek, és a XVIII. kerületi lakásosztály volt vezetője sem él már. A területet felügyelő korábbi aljegyző viszont azóta dolgozott a VI. kerületben, majd Zuglóban kötött ki. Meghalt az ügy koronatanúja is, aki az Üllő út 483-as számú házában található bérleményét adta Lévayéknak, halála előtt azonban részletes vallomást tett az ügyről.