Taksony
-2 °C
3 °C

Két hét múlva bezárnak az oltópontok

2010.01.20. 17:17 Módosítva: 2010.01.20. 17:37
Megcsappant az érdeklődés az oltópontokon, orvoshoz is egyre kevesebben fordulnak influenzaszerű tünetekkel. A kórházakban viszont tizenöt százalékkal több embert kezelnek szövődményekkel.

Február 4-ig lesznek nyitva az oltópontok, ahol térítés ellenében lehet az új típusú influenzavírus elleni oltóanyaghoz hozzájutni - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Székely Tamás indoklása szerint az oltópontokat azért zárják be, mert kevés az érdeklődő.

A tárca vezetője elmondta, hogy az iskolai orvosok is megkapják az oltásonként járó 200 forintot, hasonlóan a háziorvosokhoz, de az iskola-egészségügyi szakemberek is csak akkor, ha lejelentették, hány oltást adtak be.

Kevesebben fordultak orvoshoz

Magyarországon 94 ember halála hozható összefüggésbe a H1N1 influenzavírussal, közölte az országos tiszti főorvos.

Falus Ferenc arról számolt be, hogy az elmúlt héten 14 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami kilenc százalékos csökkenés az azt megelőző heti adathoz képest. Az orvoshoz fordulók száma nem éri el a járványnak számító heti 20 ezer esetet.

Kórházban az év második hetében 378 embert kezeltek influenzás szövődményekkel, ami viszont 15 százalékos növekedés az előző heti adathoz képest. Falus Ferenc kitért arra, hogy több típusú vírus is jelen van, így egyfajta kevert vírusfertőzés okozhat panaszokat.