A Medisyst szerint veszélyben a kórházi ellátás Körmenden

2010.01.21. 11:22
Megszűnhet a kórházi ellátás Körmenden február elsején, mert a helyi önkormányzat egy olyan, pár hete alapított cégre kívánja bízni a kórház működtetését, amelyik sem az ehhez szükséges eszközökkel, sem a kötelező engedélyekkel nem rendelkezik - figyelmeztetett a város polgármesteréhez címzett nyílt levelében Németh Attila kórházigazgató.

A körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház üzemeltetője, a Medisyst kft. már hónapokkal ezelőtt jelezte: a kudarcos kormányzati egészségpolitika, a körmendi betegeket hátrányosan megkülönböztető jogszabály-változások miatt arra kényszerül, hogy az önkormányzattal kötött szerződésnek megfelelően visszaadja az intézmény működtetését.

"Elfogadhatatlannak ítéltük, hogy egy magán-üzemeltetésű kórházban fekvőbeteg gyógyításáért sokkal kevesebb pénzt ad az állam, mint egy önkormányzati kórház betegéért. Amíg tehettük, saját tőkénkből pótoltuk azt a pénzt, de az idei évtől az igazságtalan terhek még tovább nőttek. Ezért világossá vált, hogy jobb, ha a jövőben az önkormányzat működteti a kórházat" - fogalmazott Németh Attila.

Senkit sem rúgtak ki

A közlemény szerint üzemeltetőként gyógyszertárat létesítettek, a legmodernebb eszközökkel szerelték fel az intézményt, új kórtermeket nyitottak. Egyetlen dolgozót sem bocsátottak el, és anyagilag is megbecsülték a jórészt helyi munkaerőt, írta. Mindezt úgy, hogy a Batthyány Kft. megalakulása óta a körmendi önkormányzatnak sem műszerre, sem felújításra, sem a kórház működtetésére egyetlen forintot sem kellett költenie - emlékeztetett a kórházvezető.

"Most mégis úgy tűnik, veszélybe kerülhet a körmendiek ellátása - dacára annak, hogy egy gazdaságilag stabil, működésében kiváló intézményt adunk át, és dacára annak, hogy már novemberben jeleztük az erre vonatkozó szándékunkat. Tudjuk, hogy az önkormányzat is nehéz helyzetbe került, amikor öt év után újra foglalkoznia kellett a kórház működtetésével. Ez azonban nem lehet indok arra, hogy a kórház átvétele helyett új intézmény alapításával kívánják elkerülni a szerződésben vállalt kötelezettségeiket" - fogalmazott az igazgató.

"Az önkormányzattal kötött szerződésünk egyértelműen fogalmaz, de ugyanezt diktálja a tisztesség és a betegek érdeke is: csak a folyamatos ellátás és a jogszerű eljárás szempontjai számítanak. A Medisyst megfelelő időt, és minden segítséget megadott az átadás-átvételhez, és nem kéri az általa végzett fejlesztések teljes megtérítését - csak ahhoz ragaszkodunk, amit az önkormányzat a szerződésben vállalt" - írta.

Rossz végkifejlet látszik

"Körmenden egy mindenki számára rossz végkifejlet látszik körvonalazódni: az önkormányzat egy olyan, pár hete alapított cégre kívánja bízni február elsejétől a kórház működtetését, mely sem az ehhez szükséges eszközökkel, sem a kötelező engedélyekkel nem rendelkezik így a kórház február 1-jétől nem működhet tovább" - írta nyílt levelében a kórházvezető főorvos.

Az önkormányzat még a nap folyamán reagál a közleményre.