Névtelenül teregetik a szennyest a zuglói MSZP-sek

2010.01.21. 14:21 Módosítva: 2010.01.21. 14:33
Eldurvult a helyzet a XIV. kerületben: a szocialisták belső ellentétei annyira elmélyültek, hogy az utóbbi hetekben névtelen levelek sorozatában dobták fel egymás ügyeit.

Csalás, gazemberség, gonoszság, pofátlanság, ezek a szavak sorjáznak az utóbbi hetekben napvilágot látott zuglói irányokban. A feladó nélkül szétküldött levelek közös jellemzője, hogy eddig rejtegetett belső MSZP-s információkat tárnak a nyilvánosság elé.

A kerületben a kizárások, eltávolítások, leváltások miatt gyakorlatilag működésképtelenné vált az alapszervezet. Az amúgy sem túl népes helyi csoportot 2007-ben szakította több részre, hogy a régi pártvezetést leváltotta a Vas megyéből érkezett Tóth Csaba.

A hagyóisták táborához sorolt, vállalkozói szocialista gyors ütemben foglalta el a pártot és az önkormányzatot, saját embereit ültetve a fontosabb posztokra. A volt pártelnök, Szücs István alpolgármester több társával az MSZDP-be menekült, később időközi választást kellett kiírni az egyik MSZP-s önkormányzati képviselő lemondása miatt, amit a párt el is veszített, Baráth Etele és Csiha Judit helyett Tóth és Bárándy Gergely lettek a képviselőjelöltek.

Az év végére Tóth emberi között is egyre kevésbé mentek simán a dolgok, a pártban egyre többen elégedetlenkedtek, mert a kerületiek helyett mindig korábban ismeretlen külsősöket gyűjtött maga köré. Nagy meglepetést keltett, hogy decemberben Tóth szakított korábbi bizalmasával, a zuglói önkormányzat etikai bizottságának vezetőjével, Luca Gáborral, akit javaslatára a fővárosi MSZP kizárt a pártból.

Az MSZP Zuglói szervezete szerepelt feladóként azon a levélen, amelyben néhány napja a kerületi Fideszt, a polgármesteri hivatalt és a vagyonkezelő cég vezetőjét értesítette Luca viselt dolgairól. Az írás beható ismeretekről tanúskodik a volt bizalmas személyes ügyeiről, bírósági pereiről, anyagi helyzetéről. A "korrupció ellenes" név mögé rejtőző feladó azt is tudatja, hogy információi vannak egy nemrég ellopott autó kalandos történetéről, amelyeket nemcsak a címzettekkel kíván megosztani, hanem a rendőrökkel is.

Természetesen Tóth ügyei sem maradtak titokban. Egy sos.zuglo álnevű ismeretlen több részletes írásban értekezett a pártvezető kapcsolatait. A küldő kifejezetten kérdedik azzal, hogy a zugló MSZP-elnöknek közeli ismerősei közé tartozik.

Az emailek többek között kitérnek arra, hogy Tóth elhallgatta a helyi párttagok elől, hogy az általa a vagyonkezelő igazgatására meghívott menedzserpáros korábban már volt őrizetben nagy vagyoni hátrány okozásának gyanújával. A levelek részletes kapcsolati térképet is szolgáltatnak, bemutatva, hogy Tóth körül megjelent ügyvédek, tanácsadók milyen megrendeléseket kaptak az önkormányzattól.