Gyeneseivel is megállapodott az MDF

2010.01.23. 13:05
Újabb szövetségest talált az MDF, Somogy megyében megállapodtak Gyenesei Istvánnal, a Gyurcsány-kormány egykori önkormányzati miniszterével. Gyenesei 2006-ban az MDF támogatásával jutott parlamentbe, de tavaly tavasszal nem volt hajlandó megmenteni a megszűnő MDF-frakciót, mert Dávid Ibolya a Gyurcsány elleni bizalmatlansági indítványával őt is meg akarta buktatni. Somogy megye hat választókörzetéből csak egyben indul MDF-es politikus.

Bár Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségének tagja péntek reggeli nyilatkozatában még a tárgyalás tényét is tagadta, az Index információi szerint péntek este a párt somogyi választmánya jóváhagyta a választási együttműködést a Somogyért Egyesülettel. A megállapodás szerint a megye hat választókerületéből háromban a Somogyért jelöltjei indulnak majd, köztük Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány korábbi önkormányzati minisztere, aki a jelenlegi körzetében indulhat újra indul újra.

A 2006-os választásokon az MDF hallgatólagosan támogatta Gyeneseit, nem állított jelöltet ellene körzetében, a somogyi 6-osban. Ezért is merülhetett fel tavaly áprilisban, hogy az MDF megszűnés határára került parlamenti frakcióját Gyenesei menthetné meg belépésével. Akkori érdeklődésünkre Gyenesei elvetette a felvetést, hiszen akkor annak a Gyurcsány-kormánynak volt az önkormányzati minisztere, amely megbuktatására Dávid Ibolya, az MDF elnöke konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményezett. Mint mondta "az álmoskönyvek szerint ez nem jó előjel".

Elhajtották, majd visszarimánkodták

Értesüléseink szerint az MDF már korábban is tárgyalt a Somogyért Egyesülettel a választási együttmáködésről, ám amikor az SZDSZ is felbukkant lehetséges szövetségesként, ejtették Gyeneseiéket. Az SZDSZ és az MDF egyeztetéseit ismerő forrásaink szerint az MDF Somogyban határozottan számított a szabad demokraták segítségére, ám a liberálisok emberi erőforrásai sem bizonyultak elégségesnek az MDF hiányosságainak pótlására.

Az MDF somogyi pozíciói az UD-, illetve megfigyelési ügy folyományaként rendültek meg. A párt megyei elnöke, Balla György Almássy Kornél támogatója volt az MDF 2008-as elnökválasztásán, és nevéhez köthető a megfigyelési ügy egyik legkalandosabb szála is. Ő volt az, akit állítása szerint az NBH rabolt el egy napra - az ügyben hosszadalmas rendőrségi vizsgálatot is folytattak. A nyomozás megállapításai szerint valójában egy magát kémnek kiadó, de civil ember csak "vendégül látta" Ballát, mert a rádióban azt hallotta, hogy "Almássy Kornél körének tagjait atrocitás fenyegeti".

Csak egy maradt

Ballát végül leváltották, de ezzel a megyei szervezet is széthullott. Így például megyei elnököt is csak péntek este, a Somogyérttal kötött megállapodással egy időben választották meg. Az új elnök, Mészáros Ákos egyben az egyetlen valódi fórumos egyéni jelölt lesz a tavaszi választásokon, az 1-es választókörzetben, Lamperth Mónika kaposvári kerületében indul majd.

Egy jelöltet az SZDSZ delegálhat, egy körzetben egy pártonkívülit indítanak, a Somogyért pedig Gyeneseié mellett még két körzetben állíthat jelöltet. Az egyik körzet Herényi Károly volt balatonboglári választókerülete, ahol a párt elnökhelyettese a 2006-os választások első fordulójában még a párt támogatottságánál jóval több, 10,42 százaléknyi szavazatot kapott, ám azóta ott is összeomlott a párt támogatottsága.

A jelenlegi tervek szerint Herényi a főváros VII. kerületében indulhat.