Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy H1N1-áldozat időben kapott oltást

2010.01.23. 11:29
Nyolcvanan haltak meg újinfluenzával összefüggésben Magyarországon, közülük négyen több mint két héttel az első tünetek jelentkezése előtt kaptak védőoltást. Közülük hárman különösen veszélyeztetettek voltak.

A január 15-ig igazolt nyolcvan újinfluenzás haleleset közül négy áldozat időben megkapta a vírus elleni védőoltást, ezért náluk a vakcina nem volt hatásos, derül ki az Országos Epidemiológiai Központ hetilapjának, az Epinfo legfrissebb számából.

Az áldozatok közül hét beteg kapott oltást a megbetegedés előtt: három a megbetegedést megelőző 14 napon belül, négyüknél azonban már ki kellett volna alakulnia a védettségnek. Az Epinfo elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy a négy áldozat közül egy rosszindulatú betegségben, egy alkoholizmusban szenvedett, a harmadik pedig 93 éves volt.

A H1N1 vírus magyarországi halálos áldozatainak 52,5 százaléka férfi, 47,5 százaléka nő volt, a legfiatalabb beteg tíz, a legidősebb pedig 93 éves volt. A legtöbb áldozat középkorú, 30 és 59 év között volt. A legtöbben Közép-Magyarországon haltak meg, Budapesten kilenc, Pest megyében tíz áldozata volt a vírusnak. A legkevesebb újinfluenzás a Dél-Dunántúlon hunyt el, összesen hét, a többi régióban kilenc-tizenkettő áldozatnál igazolták a fertőzést. Az országban egyedül Fejér és Nógrád megyében nem volt haláleset.

A vizsgált eseteknél a tünetek kezdetétől a halálozásig általában egy hét telt el, de volt olyan eset is, aki negyven nappal később halt meg. A halál közvetlen oka az esetek négyötödében tüdőgyulladás volt, a többi esetben légzési, egy-egy esetben többszervi elégtelenség, szepszis, szívinfarktus, illetve epilepsziás roham vezetett a halálhoz.

Az áldozatok negyedének semmilyen krónikus betegsége nem volt. Igaz, közöttük van a 4 elhunyt várandós nő (20,21,27 és 40 éves), valamint kilenc áldozat, aki bár egészséges volt, testsúlyuk növelte a betegség kockázatát.

A krónikus betegk közül a legtöbben cukorbetegek voltak, de sokan szenvedtek légzőszervi betegségben, például asztmában, COPD-ben. Hét esetben szív-érrendszeri, ötnél krónikus idegrendszeri betegséget állapítottak meg az orvosok.