Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csongrádban és Békésben márciustól bankkártyával is fizethető a helyszíni bírság

2010.01.24. 09:05
Csongrád és Békés megyében márciustól bankkártyával is fizethető a rendőröknek a helyszíni bírság összege - közölte Bencze József országos rendőrfőkapitány.

A bankkártyás fizetésre 2010 január 1-jétől életbe lépett jogszabály-módosítások eredményeként van lehetőség. Ha az elkövető tudomásul veszi a bírság kiszabását és ennek feltételei adottak – tehát van terminál a járőrautóban – bankkártyával fizetheti a bírságot a jogsértő. Ha ez nem történik meg, az autós készpénz-átutalási csekket kap és felhívják a figyelmét arra, hogy a bírságot 30 napon belül fizesse be.

A rendőrség a március 1. és május 31. között teszteli a rendszert, a két megyében 15-15 terminált kezdenek el működtetni. A készülékeket a rendőrségi járművekbe szerelik be, ezek az eszközök akár szivargyújtóról is működtethetők. A terminálok kezelését külön oktatják a rendőröknek.

Bencze József hangsúlyozta: a bankkártyás bírságfizetés elsősorban a külföldi jogsértők esetében lesz kiemelt jelentőségű, az objektív felelősségi elv szempontjából ők tudnak leginkább kibújni a felelősség alól. A bankkártyás fizetéstől azonban azt várják a rendőrök, hogy nő a jogsértők bírságfizetési hajlandósága.

A rendőrség a tesztidőszak tapasztalatai alapján dönt a rendszer kiterjesztéséről, többek között közbeszerzési pályázat kiírásának szükségességéről, szolgáltató kiválasztásáról, illetve arról, hogyan helyezzék el a gépkocsikban a terminálokat.