Árpád
-2 °C
3 °C

A választásokig vádlott lesz Molnár Gyulából?

2010.01.25. 18:05
Molnár Gyula jelenleg szabadságát tölti, de a fideszesek azt remélik, a választásokig vádlott lesz belőle egy Duna-parti telekügyletben. A XI. kerületi polgármester az egyik közvélemény-kutató szerint még mindig népszerű Újbudán, pedig a közreműködésével lezavart ingatlanbizniszek már évek óta rendőrségi nyomozás alatt állnak. A tétova vizsgálódás egy hónapja kapott új lendületet, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség is bekapcsolódott az ügybe.

A piaci ár ötödéért szerzett meg az államtól egy Kopaszi-gát melletti területet, majd gyorsan továbbpasszolta egy Leisztinger-cégnek a XI. kerület. Az állami tulajdonú földarab gyors átjátszása lehet az alapja annak a nyomozásnak, amelyet december elején magához volt a Központi Nyomozó Főügyészség, felbolydítva ezzel a régóta húzódó ügyet.

Az ügyészek felbukkanása ugyanis arra vall, hogy különleges jogállású személyek is a nyomozók látóterébe kerültek. A hatóságok nem erősítették meg, de a szereplők ismeretében a vizsgálat alá vont személyek között a mentelmi joggal rendelkező Molnár Gyula polgármester és helyettese, Lakos Imre jöhet szóba.

A Lágymányosi-öböl környéke, a Kopaszi-gát és az ahhoz tartozó belső terület az önkormányzat tulajdonában volt 2004 januárjáig, de fokozatos tulajdonszerzéssel az ingatlan átkerült Leisztinger Tamás nevéhez kötődő Eravis Rt.-hez. Az ismert vállalkozó a telek egy részét aztán jelentős haszonnal tovább is adta egy portugál befektetőnek.

Az óriási ingatlan egy része eredetileg állami tulajdonban volt. A kerület az egykori Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezeléséből szerezte meg feltűnően jutányos áron. A Figyelő szerint KVI Hasznosítási Tanácsa 2005. szeptember 15–16-án tartott ülésén, több más ingatlan mellett, három dél-budai, XI. kerületi értékes telek eladásáról is döntöttek. A hivatalos ügymenet szerint a Hasznosítási Tanács tagjai – értékesítési, pénzügyi és jogi szakértők – tettek javaslatot az ingatlanok eladására, s e javaslatot az akkori vezérigazgató, Zelles Sándor elfogadta. A helyzetet bonyolítja, hogy a szokásostól eltérően ezt a szerződést végül nem a vezérigazgató, hanem a helyettese, Sugár László írta alá. Ebből az következik, hogy a rendőrség „látókörébe” a Hasznosítási Tanács tagjai, valamint Zelles és Sugár kerülhettek.

A hírek szerint az ügylet miatt máris több egykori KVI-st meghallgatott a rendőrség. Az állami vagyon kezelőinek arra a kérdésre kell felelniük, miért adták oda Molnár Gyulának a piaci ár ötödéért a területet. A polgármester szociális, gazdasági és területfejlesztési célokra kérte a területet, de az apportként hamarosan a Leisztingerék befolyása alatt álló cégekben kötött ki.

Az első feljelentést Schneller Domonkos, XI. kerületi fideszes képviselő még ismeretlen tettes ellen tette 2007 októberében. Akkor a Fővárosi Főügyészség indított nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetésének alapos gyanújával, majd rövidesen hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás és különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének alapos gyanújával is feljelentés érkezett a hatóságokhoz. A 2007-es bejelentések is a telekügyletek hivatali bonyolítására vonatkoztak, de a vizsgálatokban két és fél év alatt érdemi lépés nem történt.

Forrásaink szerint a kerületben biztosra veszik, hogy Molnár Gyula, VII. kerületi kollégájához, Hunvald Györgyhöz hasonlóan egy ingatlanügy gyanúsítottja lesz. Az ellenzék szerint a hatóságok ezzel nem is fogják megvárni a közelgő választást.

A helyi ellenzék számára kapóra jöhet a vizsgálat felgyorsulása, mert egy közvélemény-kutató szerint Molnár a régóta húzódó ügyek ellenére is népszerű politikusnak számít a választókerületében.

Szerettük volna megkérdezni Molnár Gyulát is az ingatlanügyről, de titkárságán azt az információt kaptuk, hogy szabadságon van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?