Kioktató stílusa miatt válnak meg a felfüggesztett orvostól

2010.01.25. 16:02
Megválik az állásából felfüggesztett orvostól a nagykanizsai kórház, bár az orvos tevékenységében szakmai vagy etikai hibát nem bizonyított az intézményben végzett belső vizsgálat. A kórház vezetése azonban úgy vélte, az orvosi dokumentációban leírt szöveg "kioktató, kollegiális levelezésben nem elfogadható". Az orvos is úgy döntött, nem akar tovább ebben a kórházban dolgozni.

Kölcsönös megegyezés alapján megválik a nagykanizsai kórház attól az orvostól, akit két hete függesztettek fel állásából a január elején elhunyt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester halálával összefüggésben, közölte a belső vizsgálóbizottságot vezető főorvos hétfői sajtótájékoztatóján.

Székely István elmondta, a Kanizsai Dorottya Kórház vizsgálóbizottsága az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének múlt heti vizsgálódásával összhangban azt állapította meg, hogy szakmai hibát nem követett el az orvos, aki a sürgősségi osztályról a beteg lázas állapota ellenére hazaküldte a sakkozót. A pácienst azonban olyan kioktató stílusban küldte vissza a háziorvosához, ami elfogadhatatlan, ezért - kölcsönös megegyezés alapján - megválnak tőle.

A 45 éves Bagonyai Attila január elején, 18 napos kezelés után hunyt el a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, egyelőre nem igazoltan a H1N1 vírus fertőzésének következményeként. Édesanyja azt mondta, hogy fiát, 40 fokos láza ellenére, két nap alatt kétszer is hazaküldték a sürgősségi osztályról.

Székely István az előzményekről elmondta, a sakkozót először december 15-én éjjel szállították be magas láza és fejfájása miatt mentővel a kórházba. Az orvosi vizsgálat, az EKG és a röntgen, valamint a laboratóriumi eredmények alapján gyógyszerrel ellátva küldték hajnalban haza, miután tüdőgyulladásra utaló jeleket nem tapasztaltak. A beteget 22 órával később ismét mentő szállította a sürgősségi osztályra, ahol az akkor ügyeletben lévő orvos az előző napi eredményekhez képest eltérést nem talált.

A doktor intravénásan lázcsillapítóval látta el a sakkozót, akit ezután azzal küldött haza, hogy a háziorvosánál jelentkezzen. Bagonyai Attila két nappal ezután jelentkezett harmadszor a sürgősségi osztályon, ahonnan a belgyógyászatra utalták, utána került az intenzív osztályra, ahol 18 napos kórházi kezelés után hunyt el.

A vizsgálóbizottságot vezető főorvos azt mondta, szakmailag és orvos etikailag nem követett el hibát a második alkalommal szolgálatban lévő orvos. Az általa az orvosi dokumentációban leírt - a háziorvosnak és a betegnek szóló - szöveg azonban "kioktató, kollegiális levelezésben nem elfogadható". Az orvost is meghallgatva döntöttek úgy, hogy megválnak az egyébként részmunkaidőben foglalkoztatott doktortól, ugyanakkor maga az orvos is jelezte, hogy a továbbiakban nem akar a kórházban dolgozni.

A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban az elmúlt két hónap alatt kilenc beteget kezeltek H1N1 vírus fertőzésének gyanújával. A kezeltek közül négyen meghaltak - köztük Bagonyai Attila -, négy páciens gyógyultan tért haza, és jelenleg már csak egy 53 éves pedagógust kezelnek az intézményben.

Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa elmondta, már naponta 2-3 órát le tudják kapcsolni a lélegeztetőgépről azt az 53 éves tanárnőt, akit 68 napja kezelnek az intézményben H1N1 fertőzés szövődményei miatt. A pedagógus már láztalan, tiszta a tudata, többször kiülhet az ágyából.

Bátorfi József főigazgató hozzátette, az ÁNTSZ adatai alapján valószínűsíthető, hogy az asszony az újinfluenza vírusával legrégebb óta kezelt páciens Magyarországon. Arról sincs információ, hogy rajta kívül lenne még valaki, akit ilyen hosszú idő után eredménnyel kezelnének.

A páciensek közül csak kettőnél igazolódott eddig az újinfluenza vírusának jelenléte, egy 48 éves, öt hete elhunyt férfinál, valamint a most is kórházban fekvő asszonynál. Más esetekben a szerológai vizsgálat nem mutatta ki a H1N1 vírust, vagy még nem készült el azoknak az eredménye.