Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Legalább negyedmillió külföldi él Magyarországon

2010.01.25. 17:22
A Magyarországon élő külföldiek kétharmada uniós állampolgár, többségük német, román és szlovák, a többiek főként Ukrajnából, Kínából és Szerbiából érkeznek. A regisztrált 216 ezer külföldin kívül sokan élhetnek még Magyarországon úgy, hogy ennek hivatalosan nincs semmi nyoma.

Egyre több külföldi állampolgár él tartósan Magyarországon: a múlt év végén összesen 216 ezer külföldinek volt érvényes tartózkodási jogosultsága, 15 százalékkal többnek, mint az előző évben, közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

Végh Zsuzsanna hozzátette, ennél minden bizonnyal több külföldi élhet itt, mert nem biztos, hogy regisztráltatták magukat hivatalosan. Az elmúlt év migrációs helyzetéről a főigazgató elmondta, az engedéllyel hivatalosan az országban tartózkodók csaknem kétharmada európai uniós állampolgár, közülük sok a német, a szlovák és a román területről érkező, egyharmada pedig unión kívüli országból jött, így legtöbben Ukrajnából, Kínából és Szerbiából.

A főigazgató rámutatott, az új tartózkodási kérelmet beadók száma ugyanakkor tavaly csökkent 2008-hoz képest, az uniós országokból hozzávetőleg 20, az úgynevezett harmadik világ országaiból pedig 6 százalékkal. Az illegális migráció viszont jelentősen növekedett Magyarország irányába, amit a rendőrség adatai is alátámasztanak. Az EU-ban azonban ez a mutató is csökkent, átlagosan 20 százalékkal.

Végh Zsuzsanna közölte, 29 százalékkal több embert kellett kiutasítani az országból tavaly, mint tavalyelőtt, és az ezzel összefüggő szabadságkorlátozások száma is több volt tavaly, mint az azt megelőző évben. A kötelező tartózkodási hely kijelölése összességében 35 százalékkal nőtt, és 23 országba toloncoltak ki határátlépőket, ennek aránya 34 százalékkal növekedett.

A menekültek száma 2004 óta folyamatosan nő, közülük az afgánoké egy év alatt a tízszeresére, a koszovóiaké 40 százalékkal, a szerbeké pedig 64 százalékkal növekedett. Kísérő nélkül 270 kiskorú érkezett, több, mint 300 százalékos volt egy esztendő alatt a növekedés. A menekült kérelmezők 4 százalékát, 172 embert ismertek el végül 2009-ben menekültnek, köztük voltak szomáliaiak, irakiak, és afgánok. Közülük nőtt a befogadásra tartósan felvettek száma is, tavaly év végén már több mint ezren voltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!