Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem építhetik a NATO-radart

2010.01.25. 14:18 Módosítva: 2010-01-25 16:26:38
Egyelőre nem épülhet meg a Tubesre tervezett NATO-radar, miután a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette az építési engedély végrehajtását.

A Fővárosi Bíróság (FB) tavaly novemberben jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Az FB döntésével kapcsolatban azonban felülvizsgálatot kértek a civilek a Legfelsőbb Bíróságon.

A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon 2007. június 20-án a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején a beruházást. A közigazgatási eljárásban korábban megszületett másodfokú miniszteri határozatot azonban a perből később kizárt magánszemélyek, valamint jogi személyek - köztük Pécs városa - megtámadták a Fővárosi Bíróságon.

Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője a döntésre reagálva összehívott sajtótájékoztatón elmondta: a bíróság a végzést azzal indokolta, hogy helytállónak találták a civilek kifogásait, amely szerint az építkezés megkezdése visszafordíthatatlan és később nem orvosolható károsodással járna. Hozzátette: ez az ügy arról is szól, hogy léteznek-e független hatóságok.

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere azt mondta: a város minden törvényes eszközzel küzdött és küzd a radar ellen. Jogszerűen jártak el, amikor KRESZ-táblákkal korlátozták a Tubesre vezető, a város kezelésében lévő úton a forgalmat, ezzel megnehezítve a HM járműveinek behajtását.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) alelnöke úgy nyilatkozott: a felfüggesztés előrevetíti, hogy a radar nagy valószínűséggel nem épül meg. Újságírói kérdésre azt mondta: a HM kompetenciája eldönteni, hogy hol lenne alkalmasabb helyen a NATO-radar. Hozzátette: ”ez a kormány már nem fog tudni dönteni, a következő kormánytól pedig elvárjuk, hogy a lakosság érdekeit figyelembe vételével döntsön az ügyben”. Mint mondta: érdemes hinni, hogy jogállamban élünk. A Legfelsőbb Bíróság legkorábban márciusban folytatja az ügy vizsgálatát.