Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Felmentették Keller László munkatársát

2010.01.26. 16:58 Módosítva: 2010-01-26 17:00:53
A fővárosi ítélőtábla másodfokon felmentette Keller László volt MeH-államtitkár munkatársát személyes adattal visszaélés vádja alól. Az ítéletet megismételt eljárás után hozta Czine Ágnes büntetőtanácsa.

A büntetőeljárás még 2004-ben azért indult, mert Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) akkori közpénzügyi államtitkára az ügyészség szerint jogtalanul kért adatokat Somogy megyei vadászatokról.

Keller ellen, akit országgyűlési képviselőként védett a mentelmi jog, nem indulhatott eljárás, viszont vádat emeltek egy fiatal munkatársa ellen, aki telefonon közreműködött vadászati adatok beszerzésében.

A jogosulatlan adatkezelés miatt megvádolt volt MeH-munkatársat a fővárosi bíróság 2006-ban első fokon felmentette, de ezt a döntést a fővárosi ítélőtábla 2007-ben hatályon kívül helyezte, és új eljárásra kötelezte a fővárosi bíróságot.

Két év próbára bocsátották

A második alkalommal, 2008-ban a fővárosi bíróság kimondta a vádlott bűnösségét, és két év próbára bocsátotta. Ez azt jelentette, hogy nem marasztalták el, de ha két éven belül ismét összeütközésbe került volna a törvénnyel, a személyes adattal való visszaélés miatt is felelősségre vonhatták volna. Ez ellen a döntés ellen a védelem fellebbezett, felmentést kérve.

A fővárosi ítélőtábla keddi felmentő ítéletének indoklásakor Czine Ágnes bíró kiemelte, a közpénzügyi államtitkárság Keller László egyszemélyű vezetése alatt állt. Minden kérdésben ő döntött, munkatársai önállóan nem dönthettek, tehát a vádlott csak a kijelölt feladatokat hajtotta végre. Keller László azért kérette be a vadászati naplókat, hogy esetleges visszaéléseket feltárhasson. Az ítélőtábla szerint a vádlott nem volt úgynevezett adatkezelő, így ő nem is élhetett vissza az adatokkal.

Még nincs vége

Az ítélőtábla a vádlottat bűncselekmény hiányában mentette fel. Mivel az elsőfokú ítélet ellentétes a kedden hozott másodfokú ítélettel, az ellen fellebbezni lehet. Az ügyész be is jelentette fellebbezési szándékát, így harmadik fokon az eljárást a Legfelsőbb Bíróság folytatja majd le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?