Kiárusíthatja játékait a Vidámpark

2010.01.26. 16:39
Horváth Csaba, Budapest kormánybiztosa sürgős intézkedést vár Demszky Gábortól a Vidámpark megmentésének érdekében. A Blikk hétfői értesülései szerint ugyanis az intézmény csődközeli helyzetben van. A Vidámpark és a főváros kulturális bizottságának elnöke szerint a helyzet korántsem ennyire vészes, de azért baj van.

Elképzelhető, hogy a jövő hónapban már dolgozóit sem tudja kifizetni a fél milliárd forintos adóssággal küszködő Vidámpark - állította a hétfői Blikk. A Vidámpark keddi közleményében úgy fogalmaz: „csődről nincs szó”, csupán átmeneti likviditási problémájuk megoldására keresnek kiutat. A hiány pótlására tervük a következő: két játékukat eladnák, majd visszalízingelnék azokat – ennek kivitelezéséhez 70 millió forintra volna szükségük.

A pénzhiány állításuk szerint nem saját hibájukból ered. Kiadásaik nem lettek magasabbak a vártnál, és a látogatószám növelésére is tettek erőfeszítéseket, költségeik azonban egy ponton túl tovább nem csökkenthetőek. „A nehézséget alapvetően az okozza, hogy a 2009-es látogatószám mintegy 15 százalékkal elmaradt a tavalyi évhez képest, több külső tényező egyidejű kedvezőtlen hatása miatt (gazdasági-pénzügyi válság, kedvezőtlen időjárás, életszínvonal csökkenése, stb.), és miután a Park szinte teljes mértékben a jegyár bevételeiből gazdálkodik, önkormányzati/állami támogatást nem kap, ezért a világgazdasági válság hatásaként a vásárlóerő csökkenése komolyabban jelentkezett” - áll a közleményükben.

Hányatott sors

Az idén hatvanéves Vidámpark tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat. Többször felröppentek hírek, miszerint privatizálják a szórakoztató központot, de ez végül sosem valósult meg, mert az érdeklődők mindig jóval kisebb árat ajánlottak, mint amennyit a park becslések szerint érne, ráadásul több műemléképület is található a területen, ami akadályozná a fejlesztéseket.

2000-ben a park megvette a Looping Star nevű hullámvasutat, melynek fő vonzereje volt, hogy teljes 360 fokos hurkot írt le. Bár ekkoriban a park még nyereséget termelt, ez csupán arra volt elég, hogy a játékokat karbantartsák, vagy újat vegyenek, de átfogó fejlesztést nem tett lehetővé. Ráadásul a konkurencia is erősödött a mozgó vidámparkok és az aquaparkok (vízi vidámpark) feltűnésével.

A Looping Star hűlt helye és helyzetjelentés a vidámparkból (Klikk a képre!)

2002 januárjától az addig bérlők által üzemeltetett játékok kezelését a főváros vette át, a bérlőket pedig szélnek eresztette. 2005-ben a park megkapta a nemzetközi Golden Pony díjat, a legjobb vidámparkok kategóriában. Az indoklás szerint a volt Angol park a modernizáció és a hagyományok ötvözése miatt nyerte el a díjat, hiszen legnépszerűbb játékai igazi relikviák, a körhinta 1906-ban készült, a hullámvasút kocsijai pedig 1920 óta járják a köröket.

2006-ban felújították az elvarázsolt kastélyt, és egy lézercéllövöldét is beszereztek. Ennek ellenére nem sok vendég akadt a rossz időjárás miatt. 2007-ben fölmerült, hogy a Vidámparkot elköltöztetnék a Városligetből valamelyik külvárosba, az Állatkertet pedig kibővítenék a park területével. A komplett Városliget-rendezési tervek után 2008-ban az Állatkert és a Vidámpark összevonása lett téma, ám végül sem ez, sem az a terv sem valósult meg. 2009 februárjában már körvonalazódott a mostani helyzet: a Looping Start alig kilenc év után lebontották és elvitték a parkból.

Politikai csatározások céltáblája lehet

Horváth Csaba, Budapest kormánybiztosa, az MSZP budapesti szervezetének társadalompolitikai-alelnöke közben közleményben szólította fel a főpolgármestert, hogy „vesse latba tekintélyét a Vidámpark helyzetének rendezését megakadályozó bizottsági elnökkel szemben, és érje el, hogy a kulturális bizottság SZDSZ-es elnöke a lehető legrövidebb időn belül tárgyaltassa újra a Vidámpark ügyét”. A politikus tudatta: a fővárosi MSZP-frakció kész támogatni minden olyan kezdeményezést, amely lehetővé teszi, hogy a Vidámpark a továbbiakban is zavartalanul működhessen.

Bőhm András, a Fővárosi Önkormányzat kulturális bizottságának elnöke szerint szó nincs arról, hogy bezárnák a Vidámparkot, csupán annyi történt, hogy a múlt hét csütörtökön fény derült a park anyagi helyzetére. „Kiderült, hogy nagyon rossz az anyagi helyzete a vidámparknak. Ezért úgy döntöttünk, hogy felkérjük a polgármester urat, vizsgálja ki a pénzügyi helyzetet, hogy miért ilyen katasztrofálisan rossz.”

A bizottság többek közt kíváncsi arra is, hogy mért tartott két hónapig, míg a Vidámpark november végén írt jelentése anyagi helyzetükről eljutott hozzájuk. Kérdésünkre, hogy mi okozhatja a rossz pénzügyi helyzetet, úgy fogalmazott: a hiányt sok más mellett az okozhatja, hogy túlságosan megterheli a társaságot a játékokra felvett hitel törlesztése. Felvetéseinkre, miszerint esetleg játékok eladásával vagy a többször tervbe vett Állatkerti összevonással segítenének-e a társaságon, azt mondta: sokféle megoldás lehetséges, a városházi bizottság épp azért működik, hogy ezeket kidolgozza.