Szilvia
5 °C
16 °C

Kiárusíthatja játékait a Vidámpark

2010.01.26. 16:39
Horváth Csaba, Budapest kormánybiztosa sürgős intézkedést vár Demszky Gábortól a Vidámpark megmentésének érdekében. A Blikk hétfői értesülései szerint ugyanis az intézmény csődközeli helyzetben van. A Vidámpark és a főváros kulturális bizottságának elnöke szerint a helyzet korántsem ennyire vészes, de azért baj van.

Elképzelhető, hogy a jövő hónapban már dolgozóit sem tudja kifizetni a fél milliárd forintos adóssággal küszködő Vidámpark - állította a hétfői Blikk. A Vidámpark keddi közleményében úgy fogalmaz: „csődről nincs szó”, csupán átmeneti likviditási problémájuk megoldására keresnek kiutat. A hiány pótlására tervük a következő: két játékukat eladnák, majd visszalízingelnék azokat – ennek kivitelezéséhez 70 millió forintra volna szükségük.

A pénzhiány állításuk szerint nem saját hibájukból ered. Kiadásaik nem lettek magasabbak a vártnál, és a látogatószám növelésére is tettek erőfeszítéseket, költségeik azonban egy ponton túl tovább nem csökkenthetőek. „A nehézséget alapvetően az okozza, hogy a 2009-es látogatószám mintegy 15 százalékkal elmaradt a tavalyi évhez képest, több külső tényező egyidejű kedvezőtlen hatása miatt (gazdasági-pénzügyi válság, kedvezőtlen időjárás, életszínvonal csökkenése, stb.), és miután a Park szinte teljes mértékben a jegyár bevételeiből gazdálkodik, önkormányzati/állami támogatást nem kap, ezért a világgazdasági válság hatásaként a vásárlóerő csökkenése komolyabban jelentkezett” - áll a közleményükben.

Hányatott sors

Az idén hatvanéves Vidámpark tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat. Többször felröppentek hírek, miszerint privatizálják a szórakoztató központot, de ez végül sosem valósult meg, mert az érdeklődők mindig jóval kisebb árat ajánlottak, mint amennyit a park becslések szerint érne, ráadásul több műemléképület is található a területen, ami akadályozná a fejlesztéseket.

2000-ben a park megvette a Looping Star nevű hullámvasutat, melynek fő vonzereje volt, hogy teljes 360 fokos hurkot írt le. Bár ekkoriban a park még nyereséget termelt, ez csupán arra volt elég, hogy a játékokat karbantartsák, vagy újat vegyenek, de átfogó fejlesztést nem tett lehetővé. Ráadásul a konkurencia is erősödött a mozgó vidámparkok és az aquaparkok (vízi vidámpark) feltűnésével.

A Looping Star hűlt helye és helyzetjelentés a vidámparkból (Klikk a képre!)

2002 januárjától az addig bérlők által üzemeltetett játékok kezelését a főváros vette át, a bérlőket pedig szélnek eresztette. 2005-ben a park megkapta a nemzetközi Golden Pony díjat, a legjobb vidámparkok kategóriában. Az indoklás szerint a volt Angol park a modernizáció és a hagyományok ötvözése miatt nyerte el a díjat, hiszen legnépszerűbb játékai igazi relikviák, a körhinta 1906-ban készült, a hullámvasút kocsijai pedig 1920 óta járják a köröket.

2006-ban felújították az elvarázsolt kastélyt, és egy lézercéllövöldét is beszereztek. Ennek ellenére nem sok vendég akadt a rossz időjárás miatt. 2007-ben fölmerült, hogy a Vidámparkot elköltöztetnék a Városligetből valamelyik külvárosba, az Állatkertet pedig kibővítenék a park területével. A komplett Városliget-rendezési tervek után 2008-ban az Állatkert és a Vidámpark összevonása lett téma, ám végül sem ez, sem az a terv sem valósult meg. 2009 februárjában már körvonalazódott a mostani helyzet: a Looping Start alig kilenc év után lebontották és elvitték a parkból.

Politikai csatározások céltáblája lehet

Horváth Csaba, Budapest kormánybiztosa, az MSZP budapesti szervezetének társadalompolitikai-alelnöke közben közleményben szólította fel a főpolgármestert, hogy „vesse latba tekintélyét a Vidámpark helyzetének rendezését megakadályozó bizottsági elnökkel szemben, és érje el, hogy a kulturális bizottság SZDSZ-es elnöke a lehető legrövidebb időn belül tárgyaltassa újra a Vidámpark ügyét”. A politikus tudatta: a fővárosi MSZP-frakció kész támogatni minden olyan kezdeményezést, amely lehetővé teszi, hogy a Vidámpark a továbbiakban is zavartalanul működhessen.

Bőhm András, a Fővárosi Önkormányzat kulturális bizottságának elnöke szerint szó nincs arról, hogy bezárnák a Vidámparkot, csupán annyi történt, hogy a múlt hét csütörtökön fény derült a park anyagi helyzetére. „Kiderült, hogy nagyon rossz az anyagi helyzete a vidámparknak. Ezért úgy döntöttünk, hogy felkérjük a polgármester urat, vizsgálja ki a pénzügyi helyzetet, hogy miért ilyen katasztrofálisan rossz.”

A bizottság többek közt kíváncsi arra is, hogy mért tartott két hónapig, míg a Vidámpark november végén írt jelentése anyagi helyzetükről eljutott hozzájuk. Kérdésünkre, hogy mi okozhatja a rossz pénzügyi helyzetet, úgy fogalmazott: a hiányt sok más mellett az okozhatja, hogy túlságosan megterheli a társaságot a játékokra felvett hitel törlesztése. Felvetéseinkre, miszerint esetleg játékok eladásával vagy a többször tervbe vett Állatkerti összevonással segítenének-e a társaságon, azt mondta: sokféle megoldás lehetséges, a városházi bizottság épp azért működik, hogy ezeket kidolgozza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?