Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

12 év után folytatódik a Globex-per

2010.01.27. 08:59
Miután a korábbi ítéleteket a Legfelsőbb Bíróság (LB) megalapozatlannak találta, meg kell ismételni a kisbefektetőknek hatmilliárdos kárt okozó Globex-ügy vádlottjai elleni büntetőpert.

Az új, másodfokú eljárás első tárgyalását szerdán tartották – írja a Népszabadság. A 90-es években a Globex sok száz kisbefektetőt és több önkormányzatot károsított meg. A fő vádlottakat, Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót 2006-ban a Fővárosi Bíróság, majd a Fővárosi Ítélőtábla is elmarasztalta. A másodfokú ítélet az elsőnél sokkal szigorúbb volt, a vádlottakat hét illetve hat év börtönre ítélték, de bizonyítottság hiánya miatt az LB új eljárásra kötelezte az ítélőtáblát.

A gyorsan nagyra nőtt cégcsoport elsősorban luxusingatlanok fejlesztésével foglalkozott, és tevékenységei finanszírozására értékpapírokat bocsátott ki. A magas hozam ígéretétől megszédülő befektetők, köztük a soproni önkormányzat több milliárd forintot bíztak Vellaiékra, akik azonban a pazarlóan gazdálkodtak, a pénzt jelentős részben a saját céljaikra használták, így az elúszott.

A nyomozás 1998-második felében indult, ami elől Vellai és Vajda Németországba szökött. 1999-ben elfogták őket, a vádemelésre 2002-ben került sor, mindketten éveket töltöttek előzetes letartóztatásban illetve házi őrizetben.