12 év után folytatódik a Globex-per

2010.01.27. 08:59
Miután a korábbi ítéleteket a Legfelsőbb Bíróság (LB) megalapozatlannak találta, meg kell ismételni a kisbefektetőknek hatmilliárdos kárt okozó Globex-ügy vádlottjai elleni büntetőpert.

Az új, másodfokú eljárás első tárgyalását szerdán tartották – írja a Népszabadság. A 90-es években a Globex sok száz kisbefektetőt és több önkormányzatot károsított meg. A fő vádlottakat, Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót 2006-ban a Fővárosi Bíróság, majd a Fővárosi Ítélőtábla is elmarasztalta. A másodfokú ítélet az elsőnél sokkal szigorúbb volt, a vádlottakat hét illetve hat év börtönre ítélték, de bizonyítottság hiánya miatt az LB új eljárásra kötelezte az ítélőtáblát.

A gyorsan nagyra nőtt cégcsoport elsősorban luxusingatlanok fejlesztésével foglalkozott, és tevékenységei finanszírozására értékpapírokat bocsátott ki. A magas hozam ígéretétől megszédülő befektetők, köztük a soproni önkormányzat több milliárd forintot bíztak Vellaiékra, akik azonban a pazarlóan gazdálkodtak, a pénzt jelentős részben a saját céljaikra használták, így az elúszott.

A nyomozás 1998-második felében indult, ami elől Vellai és Vajda Németországba szökött. 1999-ben elfogták őket, a vádemelésre 2002-ben került sor, mindketten éveket töltöttek előzetes letartóztatásban illetve házi őrizetben.