A Fidesz feljelentette Gyurcsányt és Verest

2010.01.27. 12:54 Módosítva: 2010.01.27. 16:17
A Fidesz feljelentést tett közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolása kapcsán.

Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója átadta a feljelentést a Legfőbb Ügyészség kabinetirodája vezetőjének.

Az ellenzéki politikus elmondta: Gyurcsány Ferenc és Veres János folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az államháztartási és költségvetési helyzetre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Balsai István elmondta: a 2006. májusi szocialista frakcióülés egyik anyagából kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János arról beszél, létezett egy egy példányos hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, de nem akarták a választások előtt felbolygatni a közvéleményt.

Balsai kitért arra is, hogy a "folyamatok elindultak" remélhetőleg a Fidesz kitartó munkájának is köszönhetően, mindennap letartóztatnak, meggyanúsítanak valakit, és "soha nem ellenzéki kötődésű személyeket".

Akkor megírtuk, az adatok politikai célú felhasználásától tartva a pénzügyminiszter a 2006-os választásokig megtiltotta a tárca apparátusának, hogy olyan számításokat végezzenek, melyekből kiderülne, hogyan alakul a tényleges költségvetési hiány a tervezethez képest.

PM: Már van ítélet

A Pénzügyminisztérium (PM) közleményben reagált Balsai István sajtótájékoztatójára. Azt írták, nem lett volna szükség az újabb feljelentésre, hiszen a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete már megszületett. "Ez az ítélet azt igazolja, hogy Magyarországon sem az államháztartási adatokban, sem az államadósságról készített számításokban 2003 óta semmiféle eltitkolás nem történt" - olvasható a közleményben.

Minden adat 1995-ig visszamenőleg megtalálható a PM honlapján. (xls-formátum)