Olivér
5 °C
8 °C

A Fidesz feljelentette Gyurcsányt és Verest

2010.01.27. 12:54 Módosítva: 2010-01-27 16:17:59
A Fidesz feljelentést tett közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolása kapcsán.

Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója átadta a feljelentést a Legfőbb Ügyészség kabinetirodája vezetőjének.

Az ellenzéki politikus elmondta: Gyurcsány Ferenc és Veres János folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az államháztartási és költségvetési helyzetre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Balsai István elmondta: a 2006. májusi szocialista frakcióülés egyik anyagából kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János arról beszél, létezett egy egy példányos hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, de nem akarták a választások előtt felbolygatni a közvéleményt.

Balsai kitért arra is, hogy a "folyamatok elindultak" remélhetőleg a Fidesz kitartó munkájának is köszönhetően, mindennap letartóztatnak, meggyanúsítanak valakit, és "soha nem ellenzéki kötődésű személyeket".

Akkor megírtuk, az adatok politikai célú felhasználásától tartva a pénzügyminiszter a 2006-os választásokig megtiltotta a tárca apparátusának, hogy olyan számításokat végezzenek, melyekből kiderülne, hogyan alakul a tényleges költségvetési hiány a tervezethez képest.

PM: Már van ítélet

A Pénzügyminisztérium (PM) közleményben reagált Balsai István sajtótájékoztatójára. Azt írták, nem lett volna szükség az újabb feljelentésre, hiszen a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete már megszületett. "Ez az ítélet azt igazolja, hogy Magyarországon sem az államháztartási adatokban, sem az államadósságról készített számításokban 2003 óta semmiféle eltitkolás nem történt" - olvasható a közleményben.

Minden adat 1995-ig visszamenőleg megtalálható a PM honlapján. (xls-formátum)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?