Béla
3 °C
15 °C

Eltiltották a cigányellenes beszédtől a kiskunlacházi polgármestert

2010.01.27. 16:24 Módosítva: 2010.01.27. 16:24
Megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt a kiskunlacházi polgármester – állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). Répás József polgármester 2008 novemberében egy gyilkosság után arról beszélt, hogy elég volt a „romaerőszakból”. Nem cigányozhatnak többet a közszereplők?

A 14 éves Horák Nóra holttestére 2008. november 23-án találtak rá. A brutális gyilkosság után a településen szinte azonnal elterjedt pletykák szerint három helyi roma fiatal erőszakolta és ölte meg a diáklányt. Az országos rendőrfőkapitány nem sokkal a gyilkosság után azt mondta, hogy kizárt a három roma fiatal bűnössége, és később a rendőrség őrizetbe vett egy kiskunlacházi fiatalembert, aki ellen számos bizonyíték szólt.

A gyilkosságot követően az önkormányzat demonstrációt szervezett, ahol a polgármester többek között azt mondta: „Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! (...) Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen.” Ezzel arra utalt, hogy a lány gyilkosait a helyi romák között kell keresni.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz a Magyar Helsinki Bizottság fordult beadvánnyal, mert dr. Répás József rasszista, törvénysértő kijelentései fokozták a településen kialakulófélben lévő romaellenességet, és félelmet keltettek a roma közösségben, nemcsak helyi, hanem országos szinten is.

Az EBH megállapította, hogy a polgármester a település roma kisebbséghez tartozó lakosaival szemben a 2008. november 28-i demonstráción elmondott beszédével, valamint a magyarországi roma közösséggel szemben az önkormányzati lapban megjelent írásaival megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Ezen túlmenően megvalósította az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényben szereplő zaklatás tényállását.

Az EBH eltiltotta Répást a jogsértő magatartástól. A határozatot a polgármesternek abban a kiskunlacházi "A mi újságunk" című lapban is meg kell jelentetnie, ahol korábban számos, a hatóság által szintén kifogásolt kijelentést tett a romákról. Az EBH döntéséből a Helsinki Bizottság értékelése szerint világosan következik, hogy a közszereplők nem tehetnek következmények nélkül nyilvánosan romaellenes kijelentéseket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport