Száznál többen vannak két évnél régebben előzetesben

2010.01.28. 15:45 Módosítva: 2010.01.28. 15:59
Több mint százan vannak olyanok, akik két évnél is régebb óta előzetes letartóztatásban vannak - derül ki a büntetés-végrehajtás múlt évi statisztikájából. Jelentősen, mintegy 800-900-zal nőtt a fogvatartottak száma az elmúlt évben az azt megelőző évhez képest, a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltsági mutatója így csaknem 130 százalékosra nőtt - mondta Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

A több mint száz, két évnél régebben előzetesben lévő fogvatartottak közül mintegy huszan vannak olyanok, akik 33 hónapnál is régebb óta a kényszerintézkedés alatt állnak, vagyis közel vannak a három évhez, közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

A jelenleg hatályos büntetőeljárási törvény szerint ha az előzetes letartóztatás tartama a három évet eléri, akkor megszűnik az előzetes letartóztatás. Ha az ezt követően elrendelt lakhelyelhagyási tilalom, illetve házi őrizet szabályát megszegi az érintett, újra előzetes letartóztatásba helyezhető.

Tavaly nyáron megváltozott ez a szabály, de az új rendelkezés csak idén júliusban lép hatályba. E szerint ha a bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a hároméves szabály két évre csökken. Abban az esetben azonban, ha tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő a bűncselekmény, az előzetes letartóztatás tartama négy évre nő.

A jelenleg is hatályos hároméves szabályt alkalmazták a "fekete sereg" elnevezésű bűnszervezet vád szerinti vezetőjének Magyar Róbertnek az esetében is, akit előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyeztek és ahonnan megszökött, vélhetően január 16-án. Magyar Róbert előzetes letartóztatását 2008 szeptemberében szüntették meg. Így ha akkor hatályban lett volna a négyéves szabály, 2009 szeptemberében szüntették volna meg a kényszerintézkedést, mivel még nem született meg a büntetőperben az elsőfokú ítélet.

Magyar Róbert házi őrizetének ellenőrzésénél több rendőr mulasztását megállapotta az a rendőrségi belső vizsgálat, amelyet a vádlott eltűnése után rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya. A vizsgálat hét rendőr fegyelmi felelősségét vetette fel, két rendőr esetében pedig bűncselekmény, szolgálatban elkövetett kötelességszegés vétsége is felmerült.

Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya kedden azt mondta: a konkrét felelősségre vonások, illetve annak megállapítása, hogy valóban történt-e bűncselekmény, még további vizsgálatot igényel. Az MTI csütörtökön úgy értesült, az ügyben a katonai ügyészségen még nem indult büntetőeljárás.

Jelentősen, mintegy 800-900-zal nőtt a fogvatartottak száma az elmúlt évben az azt megelőző évhez képest, a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltsági mutatója így csaknem 130 százalékosra nőtt - közölte az évértékelő állománygyűlésen Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

A korábbi évekkel ellentétben tavaly nem sikerült a büntetés-végrehajtásnak adósságállomány nélkül zárnia az évet, 1,3 milliárd forint tartozásuk volt, de ebben a hónapban ezt ki tudták egyenlíteni.

Kökényesi Antal példa nélkülinek nevezte, hogy tavaly 83 pályázaton indultak és ebből 62-öt megnyertek. Hozzátette: ezek többsége a fogvatartottak képzését, munkáltatását és reintegrációját segíti elő. Az egyik legnagyobb volumenű pályázattal 1,3 milliárd forintot nyertek informatikai fejlesztésre.

Tavaly 50 kis befogadóképességű rabszállítót szereztek be, de még így is hat év feletti a járművek átlagkora. Hozzátette: még mindig vannak olyan járműtípusok, például a buszok, amelyeknek 17 évnél is régebbiek.

Kökényesi Antal kitért arra is, hogy átalakították a munkatársaik képzési rendszerét. Mint mondta: eddig jogos kritikaként fogalmazódott meg, hogy négy hét bevezető képzést követően már munkába álltak a büntetés-végrehajtási alkalmazottak, akik egy hónap után szembesültek esetlegesen a "többszörös büntetett előéletű fogvatartottakkal, akik profi módon tudták az ő helyüket a börtön világában és ezek a fiatalemberek ehhez nem voltak mindig kellően felkészítve". Hozzátette: a képzés időtartamát mintegy négyszeresére, 15 hétre növelték, hogy munkatársaik magabiztosan, szakszerűen tudják ellátni feladatukat.

Kökényesi Antal fontosnak nevezte, hogy a társadalom is felismerje, milyen fontos tevékenységet végeznek a büntetés-végrehajtási dolgozók. Szólt arról is, hogy munkatársaik számára idén is lesz lehetőség béren kívüli juttatásra, de valószínűleg kevesebb, mint az előző évben. Hozzátette: a támogatási rendszer kiteljesedével a rendőrséghez hasonlóan munkatársaik is kapnak hűségpénzt ettől az évtől, továbbá emelni tudták tavaly a pótlékokat.