Tisztul a levegő

2010.01.28. 17:01 Módosítva: 2010.01.28. 18:58
Egyértelműen javult a levegő Budapesten, a vizsgált anyagok mennyisége az egészségügyi határérték közelében van. Ez annak a melegfrontnak köszönhető, ami a szelet és a hóesést hozta.

Míg a fővárosban elhelyezett tizenegy mérőállomásból hét helyen korábban 100 mikrogramm per köbméter felett volt a szálló por mennyisége, jelenleg 50 közelében vannak az értékek, így szó sincs veszélyhelyzetről - mondta Bibók Zsuzsa, a környezetvédelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese. A napi átlagot azonban csak éjfélkor összesítik, így ezt csak másnap lehet majd tudni.

Ha a napi átlag két napon át legalább három fővárosi állomáson 75 mikrogramm per köbméter felett van, tájékoztatni kell a lakosságot a teendőkről, 100 mikrogramm per köbméter esetén pedig riasztási kötelezettség lép életbe. A csütörtök éjféli összesítéskor várhatóan nem éri el a 75 mikrogrammot a szállópor-mennyiség, de természetesen nem lehet kizárni - mondta Bibók Zsuzsa.

Szerdán a főváros mellett az északi, északkeleti országrész volt a leginkább szennyezett. Ez a térség a nyugat felől érkező léghullámoknak köszönhetően valamennyire kitisztult, a keleti, északkeleti régióban azonban megrekedt a szennyezett levegő, így most arrafelé olyan a helyzet, mint reggel még északon volt.

Kazincbarcikán mérik a legmagasabb értékeket, ott 100 mikrogramm per köbméter közelében van a szálló por mennyisége. Ezen kívül még a Sajó völgyében, Putnokon, Miskolcon illetve Hernádszurdokon rosszabb a helyzet. Jelenleg stagnálnak az értékek, de a meteorológai előrejelzések szerint hamarosan javulni fog a helyzet.

Az aktuális légszennyezettségi adatokat itt találja meg.