Árpád
-2 °C
3 °C

Tisztul a levegő

2010.01.28. 17:01 Módosítva: 2010-01-28 18:58:30
Egyértelműen javult a levegő Budapesten, a vizsgált anyagok mennyisége az egészségügyi határérték közelében van. Ez annak a melegfrontnak köszönhető, ami a szelet és a hóesést hozta.

Míg a fővárosban elhelyezett tizenegy mérőállomásból hét helyen korábban 100 mikrogramm per köbméter felett volt a szálló por mennyisége, jelenleg 50 közelében vannak az értékek, így szó sincs veszélyhelyzetről - mondta Bibók Zsuzsa, a környezetvédelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese. A napi átlagot azonban csak éjfélkor összesítik, így ezt csak másnap lehet majd tudni.

Ha a napi átlag két napon át legalább három fővárosi állomáson 75 mikrogramm per köbméter felett van, tájékoztatni kell a lakosságot a teendőkről, 100 mikrogramm per köbméter esetén pedig riasztási kötelezettség lép életbe. A csütörtök éjféli összesítéskor várhatóan nem éri el a 75 mikrogrammot a szállópor-mennyiség, de természetesen nem lehet kizárni - mondta Bibók Zsuzsa.

Szerdán a főváros mellett az északi, északkeleti országrész volt a leginkább szennyezett. Ez a térség a nyugat felől érkező léghullámoknak köszönhetően valamennyire kitisztult, a keleti, északkeleti régióban azonban megrekedt a szennyezett levegő, így most arrafelé olyan a helyzet, mint reggel még északon volt.

Kazincbarcikán mérik a legmagasabb értékeket, ott 100 mikrogramm per köbméter közelében van a szálló por mennyisége. Ezen kívül még a Sajó völgyében, Putnokon, Miskolcon illetve Hernádszurdokon rosszabb a helyzet. Jelenleg stagnálnak az értékek, de a meteorológai előrejelzések szerint hamarosan javulni fog a helyzet.

Az aktuális légszennyezettségi adatokat itt találja meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?