Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Folyamatosan esik a hó

2010.01.28. 09:28 Módosítva: 2010-01-28 11:25:07
Az előrejelzéseknek megfelelően csütörtökön havazás kezdődött az ország északi és nyugati részén. A nagy hideg miatt a hó tartósan is megmaradhat. Budapesten is intenzíven havazik, fennakadások várhatóak a közlekedésben.

Intenzív havazás kezdődött csütörtök reggel Budapesten. A városban amúgy is sarkvidéki az időjárás, hajnalban -14 fokot is mértek, és napközben sem várható jelentős felmelegedés. Az előrejelzések szerint csütörtök egész nap havazhat, és bár pénteken újra kisüthet a nap, a hideg marad. Szombaton újból havazás várható, ahogy a jövő hét első felében is, és marad a szokatlanul hideg idő is.

A nagy hidegben a hó meg is marad - Budapesten jelenleg még a fő közlekedési útvonalak is hókásásak. A Fővárosi Közterület-fenntartó szórókocsijai elsőként a főbb tömegközlekedési útvonalakat síkosságmentesítik, és mivel a havazás folyamatos, a mellékutcák takarítására egyelőre még nincs lehetőség. Az FKF jelenleg 81 kocsival takarítja az utakat, tájékoztatásuk szerint fennakadás sehol nincs, de a közlekedés lelassult.

A havazás ennek ellenére várhatóan fennakadásokat okoz majd a tömegközlekedésben, de a BKV fődiszpécserét egyelőre nem sikerült elérnünk. Idén eddig rendre nagy fennakadásokat okozott a buszközlekedésben a hideg és a hó.

Vadász Vilmos meteorológus szerint csütörtökön három-négy centi friss hó eshet, a héten azonban további, a mostaninál komolyabb havazás várható, írja az MTI.

Az Időkép aktuális helyzetképe alapján az ország nagy részén - a Nyugat-, Közép- és Dél-.Dunántúlon, Közép- és Észak-Magyarországon - intenzív havazás kezdődött. A Független Hírügynökség jelentése szerint reggel óta havazik Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében.

Folyamatosan sózzák az utakat. Balesetről és egyéb fennakadásról eddig nem érkezett bejelentés. A főutak latyakosak, a mellékutak néhol jegesek, csúszósak. Legfeljebb 5 centiméteres hótakaróra számítanak, egyelőre minden út járható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Sűrű hóesés a 61-es villamos megállójában a Szilágyi Erzsébet fasoron (Fotó: Mohai Balázs)
Sűrű hóesés a 61-es villamos megállójában a Szilágyi Erzsébet fasoron (Fotó: Mohai Balázs)

Szombaton szmogriadó lehet

Meghaladta a riasztási küszöbértéket a szállópor mértéke az elmúlt 24 órában Budapest hat pontján. Ha csütörtökön is hasonlóan nagy lesz a légszennyezettség, egy miniszteri rendelet értelmében a Fővárosi Önkormányzatnak riasztást kell elrendelnie, sőt, fennáll annak is a lehetősége, hogy szombaton szmogriadó lesz, tehát január 30-án reggel 6-tól csak a páros rendszámú autók közlekedhetnek.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az előrejelzések szerint a havazás és a szél hatására valószínűleg csökken a légszennyezettség. (FH)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?