Folyamatosan esik a hó

2010.01.28. 09:28 Módosítva: 2010.01.28. 11:25
Az előrejelzéseknek megfelelően csütörtökön havazás kezdődött az ország északi és nyugati részén. A nagy hideg miatt a hó tartósan is megmaradhat. Budapesten is intenzíven havazik, fennakadások várhatóak a közlekedésben.

Intenzív havazás kezdődött csütörtök reggel Budapesten. A városban amúgy is sarkvidéki az időjárás, hajnalban -14 fokot is mértek, és napközben sem várható jelentős felmelegedés. Az előrejelzések szerint csütörtök egész nap havazhat, és bár pénteken újra kisüthet a nap, a hideg marad. Szombaton újból havazás várható, ahogy a jövő hét első felében is, és marad a szokatlanul hideg idő is.

A nagy hidegben a hó meg is marad - Budapesten jelenleg még a fő közlekedési útvonalak is hókásásak. A Fővárosi Közterület-fenntartó szórókocsijai elsőként a főbb tömegközlekedési útvonalakat síkosságmentesítik, és mivel a havazás folyamatos, a mellékutcák takarítására egyelőre még nincs lehetőség. Az FKF jelenleg 81 kocsival takarítja az utakat, tájékoztatásuk szerint fennakadás sehol nincs, de a közlekedés lelassult.

A havazás ennek ellenére várhatóan fennakadásokat okoz majd a tömegközlekedésben, de a BKV fődiszpécserét egyelőre nem sikerült elérnünk. Idén eddig rendre nagy fennakadásokat okozott a buszközlekedésben a hideg és a hó.

Vadász Vilmos meteorológus szerint csütörtökön három-négy centi friss hó eshet, a héten azonban további, a mostaninál komolyabb havazás várható, írja az MTI.

Az Időkép aktuális helyzetképe alapján az ország nagy részén - a Nyugat-, Közép- és Dél-.Dunántúlon, Közép- és Észak-Magyarországon - intenzív havazás kezdődött. A Független Hírügynökség jelentése szerint reggel óta havazik Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében.

Folyamatosan sózzák az utakat. Balesetről és egyéb fennakadásról eddig nem érkezett bejelentés. A főutak latyakosak, a mellékutak néhol jegesek, csúszósak. Legfeljebb 5 centiméteres hótakaróra számítanak, egyelőre minden út járható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Sűrű hóesés a 61-es villamos megállójában a Szilágyi Erzsébet fasoron (Fotó: Mohai Balázs)
Sűrű hóesés a 61-es villamos megállójában a Szilágyi Erzsébet fasoron (Fotó: Mohai Balázs)

Szombaton szmogriadó lehet

Meghaladta a riasztási küszöbértéket a szállópor mértéke az elmúlt 24 órában Budapest hat pontján. Ha csütörtökön is hasonlóan nagy lesz a légszennyezettség, egy miniszteri rendelet értelmében a Fővárosi Önkormányzatnak riasztást kell elrendelnie, sőt, fennáll annak is a lehetősége, hogy szombaton szmogriadó lesz, tehát január 30-án reggel 6-tól csak a páros rendszámú autók közlekedhetnek.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az előrejelzések szerint a havazás és a szél hatására valószínűleg csökken a légszennyezettség. (FH)