Meghalt a jászberényi kisfiú

2010.01.29. 11:25 Módosítva: 2010.01.29. 11:31
Csütörtökön délben megállapították a halál beálltát annál a jászberényi kisfiúnál, akinek egy hete, pénteken a tornaórán állt meg a szíve - mondta el a 12 éves fiút ápoló Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója pénteken.

A fiú a kórházba szállítás óta a klinikai halál állapotában volt és csütörtökön, az ilyenkor szokásos 72 órás megfigyelési periódus lejárta után állapították meg a halál beálltát - mondta el Harmat György. A főigazgató közölte: törvényszéki boncolást rendeltek el a kisfiúnál, hogy kiderüljön mi okozta a halálát.

A jászberényi Belvárosi Általános Iskola igazgatója korábban elmondta, hogy a gyerekek a testnevelés órán épp az úgynevezett ötperces futást gyakorolták. Egy perc futás után egy perc pihenő következett. A fiú eközben leült, majd hirtelen eldőlt. A szemtanúk szerint fáradtságra panaszkodott mielőtt rosszul lett. Az igazgató azt mondta, a gyerek nem volt beteges, nem tudnak róla, hogy egészségügyi problémája lett volna.

A mentők a riasztás után hat perccel az iskolába értek, de ekkor már nem dobogott a fiú szíve. Az újraélesztésbe több mentőautó személyzete is bekapcsolódott, a gyerek vérkeringését 15 perc alatt sikerült újraindítani és az iskola udvarán landoló mentőhelikopter szállította a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházba.

Egy szívleállásból, egy tragikus szívhalálból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a sportolás veszélyes, áll a Magyar Kardiológusok Társaságának pénteki közleményében, amelyet a hetedikes kisfiú halála miatt tettek közzé. A dokumentum szerint a kisgyermekeknél és a kamaszoknál nagyon ritka a hirtelen szívleállás, a szívroham kockázata, százezerből 3-4 gyermeknél fordulhat elő. A mégis előforduló ritka esetekben az ok legtöbbször genetikai eredetű.