Ödön
2 °C
11 °C

Be kellett zárni több jégpályát

2010.01.30. 13:48 Módosítva: 2010-01-30 14:55:31
Több helyen folyamatosan takarítják, akad, ahol ideiglenesen bezárták a kijelölt balatoni jégpályákat az esőzés és az erős havazás miatt. A jégvastagság a legtöbb helyen megfelelő, viszont a hó miatt különösen veszélyessé vált, hogy nem látható, hol van rianás, vagy a meleg vízbefolyások miatt hol túl vékony a jégréteg.

A Balaton-parti települések jelentős részén rendezvényekkel és jégpályák kijelölésével készültek a hétvégére. A tó jegén sok helyen már a hét közepétől rendszeresen korcsolyáztak, azonban a szombat délelőtt hulló eső, ónos eső és havazás csaknem mindenütt rontotta a jég minőségét. Akadnak olyan helyszínek - mint például Balatonfenyves -, ahol olyan darabosan fagyott be a tó, hogy locsolással sem sikerült megfelelő minőségű jégpályákat kialakítani.

Siófokon, ahol a jövő hétvégén jégkarneválra készülnek, átmenetileg bezárták a kijelölt jégpályát, hogy ne romoljon a jég minősége, később az érkező tömeg láttán újra megnyitották. Balatonföldváron működik a kijelölt jégpálya, ahol a hó miatt a jégszobrászverseny helyett hószobrászverseny zajlik.

Balatonalmádiban a szombat délutáni jégkarneválra, Alsóőrsön a vasárnapi rendezvényre készülve folyamatosan takarítják a kijelölt jégpályákat, így azok továbbra is használhatóak. A keszthelyi öbölben még nem találták elég vastagnak a jeget pályakijelöléshez, így azt csak hétfőtől tervezik. A turisztikai szolgálat folyamatosan frissíti a balatoni jégpályákról szóló információit a balatontipp.hu weboldalán.

Csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni

Az agárdi Pop strandon és a velencei Ifi strandnál lehet biztonságosan korcsolyázni a Velencei-tavon; a tó más területein változó a jégréteg vastagsága, sőt egyes részeken még "hullámzik" is a víz.

Annak ellenére, hogy a tónál reggel óta felváltva esik az ónos eső, szállingózik a hó, a hódara, a korcsolyázók százai lepték el az agárdi Pop strandon, valamint a Velencén kijelölt jégpályát.

A Pop strandon zene, fűtött melegedő, fakutyakölcsönző várja a korcsolyázókat. A kijelölt területen biztonságos, 13 centiméter vastag a jég, alkalmas a sportolásra.

A tó belseje felé fokozatosan vékonyodik, egyes részeken pedig vagy be sem fagyott a tó, vagy csak vékony jéghártya borítja. A Cserepes szigetnél és a gárdonyi Nagy tisztás közelében pedig már a rianások is megjelentek.

Veszélyes jégre lépni a kikötők közelében, a nádasoknál, a dinnyési Mohosz kikötőnél, és az északi parton.

Ezeken a helyeken táblák is figyelmeztetnek a veszélyre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?