Be kellett zárni több jégpályát

2010.01.30. 13:48 Módosítva: 2010.01.30. 14:55
Több helyen folyamatosan takarítják, akad, ahol ideiglenesen bezárták a kijelölt balatoni jégpályákat az esőzés és az erős havazás miatt. A jégvastagság a legtöbb helyen megfelelő, viszont a hó miatt különösen veszélyessé vált, hogy nem látható, hol van rianás, vagy a meleg vízbefolyások miatt hol túl vékony a jégréteg.

A Balaton-parti települések jelentős részén rendezvényekkel és jégpályák kijelölésével készültek a hétvégére. A tó jegén sok helyen már a hét közepétől rendszeresen korcsolyáztak, azonban a szombat délelőtt hulló eső, ónos eső és havazás csaknem mindenütt rontotta a jég minőségét. Akadnak olyan helyszínek - mint például Balatonfenyves -, ahol olyan darabosan fagyott be a tó, hogy locsolással sem sikerült megfelelő minőségű jégpályákat kialakítani.

Siófokon, ahol a jövő hétvégén jégkarneválra készülnek, átmenetileg bezárták a kijelölt jégpályát, hogy ne romoljon a jég minősége, később az érkező tömeg láttán újra megnyitották. Balatonföldváron működik a kijelölt jégpálya, ahol a hó miatt a jégszobrászverseny helyett hószobrászverseny zajlik.

Balatonalmádiban a szombat délutáni jégkarneválra, Alsóőrsön a vasárnapi rendezvényre készülve folyamatosan takarítják a kijelölt jégpályákat, így azok továbbra is használhatóak. A keszthelyi öbölben még nem találták elég vastagnak a jeget pályakijelöléshez, így azt csak hétfőtől tervezik. A turisztikai szolgálat folyamatosan frissíti a balatoni jégpályákról szóló információit a balatontipp.hu weboldalán.

Csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni

Az agárdi Pop strandon és a velencei Ifi strandnál lehet biztonságosan korcsolyázni a Velencei-tavon; a tó más területein változó a jégréteg vastagsága, sőt egyes részeken még "hullámzik" is a víz.

Annak ellenére, hogy a tónál reggel óta felváltva esik az ónos eső, szállingózik a hó, a hódara, a korcsolyázók százai lepték el az agárdi Pop strandon, valamint a Velencén kijelölt jégpályát.

A Pop strandon zene, fűtött melegedő, fakutyakölcsönző várja a korcsolyázókat. A kijelölt területen biztonságos, 13 centiméter vastag a jég, alkalmas a sportolásra.

A tó belseje felé fokozatosan vékonyodik, egyes részeken pedig vagy be sem fagyott a tó, vagy csak vékony jéghártya borítja. A Cserepes szigetnél és a gárdonyi Nagy tisztás közelében pedig már a rianások is megjelentek.

Veszélyes jégre lépni a kikötők közelében, a nádasoknál, a dinnyési Mohosz kikötőnél, és az északi parton.

Ezeken a helyeken táblák is figyelmeztetnek a veszélyre.