Fennakadásokat okoz az intenzív havazás

2010.01.30. 08:04 Módosítva: 2010.01.30. 16:36
Az intenzív havazás miatt lelassult a közlekedés a fővárosi utakon és a fél országban. A BKV járművei - a fogaskerekű kivételével - egyelőre minden vonalon jártak. Ferihegyen megbénult a forgalom.

Az ország középső és északi, északkeleti részén szombaton kora délutánig 20-25 centi friss hó esett, mondta Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese. Átmenetileg eláll a havazás, ám az éjszaka második felétől újabb hóesés valószínű. Vasárnap délutánig további 5-10 centi, míg északkeleten akár 15 centi friss hó is várható.

Még érvényben a piros riasztás

Az OMSZ kora délután sárgára mérsékelte a riasztást a középső országrészre, ám a 24 órás piros (legmagasabb szintű) figyelmeztetés továbbra is érvényes.

Az ország északkeleti részén narancssárga riasztás érvényes, míg a többi országrészre a sárga fokozatú riasztást adtak ki. Az időkép.hu internetes portál információi szerint a Nógrád megyei Romhányban esett eddig a legtöbb hó, ahol legutóbb már 43 centiméternyit mértek.

Hómunkásokat várnak

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) mérései szerint 24 centiméternyi hó esett a fővárosban, közölte Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője szombat délután.

Elmondta, 94 szóró munkagéppel és 1170 hómunkással folyamatosan takarítják az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakat, közjárdákat közlépcsőket.

A mellékutcákat vastag hóréteg borítja. Ezek takarítását csak a havazás megszűnése után körülbelül hat-hét óra múlva tudják megkezdeni. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az FKF hómunkásokat vesz fel éjszakai műszakra.

A BKV fődiszpécsere elmondta, hogy a havazás néhány perces késéseket okoz a villamos közlekedésben, ahol a váltók működését akadályozhatja. Az összes buszjárat - a hegyi vonalakon is - közlekedik, de komoly késésekre kell számítani. Nem jár a fogaskerekű vasút.

Ferihegy leállt

Este hét óráig meghosszabbították a ferihegyi repülőtér zárlatát. Addig a reptér biztosan nem indít és nem fogad járatokat, mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. Most már főként az előtereket és a gurululópályákat tisztítják.

A repülőtér a havazás miatt reggel 9 óta nem indít és nem fogad gépeket. A Budapestre tartó járatokat - amelyek még a zárlat előtt szálltak fel - egyelőre a környező repterekre (Bécs, Pozsony, Prága) irányítják.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon Budapest-Komárom között nem járnak az elővárosi vonatok, Budapest és Székesfehérvár között pedig a szabadbattyáni és a martonvásári vonatok nem közlekednek. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon Budapest-Érd között nem járnak a helyi vonatok, Budapest-Szob és Budapest és Vác között pedig egyik helyi váci vonat sem közlekedik.

Budapest és Monor között sem járnak a helyi vonatok, hasonló a helyzet Budapest és Nagykáta, valamint Budapest és Sülysáp között is. Nem járnak a helyi vonatok Hatvan és Jászboldogháza, Budapest és Dabas és Budapest és Tass között sem.

A Budapestre érkező és onnan induló InterCity vonatokra szombat éjfélig nem kell helyjegyet és pótjegyet venni.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Sok a baleset, Dobogókőre nehéz eljutni

Az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán több baleset történt. Többségük csak anyagi kárral járt, de az egyiknél két ember megsérült.

Az M3-as Borsod megyei részén hét baleset történt egy időben, sérültekről nincs hír.

A 2-es főúton több kamion akadályozza a forgalmat, emiatt a teherforgalmat déltől korlátozták. A Nógrád megyei rétsági körforgalomtól teherjárművel már nem lehet a 2-es főútra Parassapuszta felé felhajtani, és az M2-es autóút felől sem engedik fel a kamionokat Parassapuszta irányába.

A rendőrség azt javasolja, senki ne induljon autóval Dobogókőre, mert az elakadt kocsik miatt veszélyes a közlekedés. Visegrád is nehezen megközelíthető. Dunaújváros és Paks környékén, valamint az M6-os autópályán ónos eső is nehezíti a közlekedést.

A fő- és mellékutak a Dunántúlon és az északi országrészben is havasak, vagy hókásásak. A hegyvidéki utakon, a Bakonyban, a Vértesben, a Börzsönyben, a Mátrában és a Bükkben is téliesek az útviszonyok.

Az M1-es autópályán mindkét irányban feltorlódtak a járművek, lassú a haladás. Budapestet elhagyva még tiszta az út, nyugatabbra havas, a kamionok csúszkálnak.