Hólánc nélkül ne induljanak el az autósok

2010.01.30. 13:35 Módosítva: 2010.01.30. 13:52
A tűzoltók városon belül alapvetően csak akkor tudnak segíteni az elakadt autósoknak, ha a jármű akadályozza a forgalmat.

Olyan esetekben, amikor nem akadályozza a forgalmat az autó, mint például, ha valaki nem tud kiállni a garázsból, nem tudunk segíteni, reagált a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője a szombat hajnal óta tartó intenzív havazással kapcsolatos segélykérésekre.

Ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni kell az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot.

A szóvivő hangsúlyozta: aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsák.

Az út lefagyása nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor.

A hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót.

Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az út ismét járható.

A tűzoltókat a 105-ös ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni. Ez közlekedést akadályozó, veszélyes helyzetben lehet indokolt, például személyi sérülés veszélye, továbbá egy elakadt autó vagy kidőlt fa esetében.