Viola
-6 °C
-2 °C

Vasárnap újabb 5-15 centi hó eshet

2010.01.31. 07:19 Módosítva: 2010-01-31 15:38:04
Vasárnap újabb havazás várható az egész országban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A reggeli órákban elsősorban a Dunántúl déli felében, illetve a Dunától keletre lehet havazásra számítani, Pest megye déli felében a valószínűbb. Az ország délkeleti részén, a keleti határ mentén eső, havaseső, ónos eső sem kizárt. A délnyugat felől érkező havazástól 5-15 centis friss hóréteg várható a meteorológusok szerint.

Vasárnap túlnyomóan borult lesz az ég. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül, a késő esti -1, -5 fok között várható. Az északkeleti szél a Hernád és Bodrogköz térségében erős hófúvást okozhat. A Dunántúlon a hajnali óráktól 55-65 kilométer per órás széllökések is előfordulhatnak északnyugati irányból, amik szintén hóátfúvást okozhatnak.

A mellékutakon is haladtak a fővárosban

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az éjszakai műszakban 94 munkagéppel, valamint 939 hómunkással takarította a budapesti utakat és járdákat. Éjszaka Budapesten már nem esett több hó, így a munkagépek megkezdték a mellékutak tisztítását. Hajnalban visszatértek a fő- és közösségi útvonalakra, és ahol szükséges volt megszüntették a lefagyásokat, a síkosságot. Hajnalban a közösségi közlekedés rendben elindult, közölte a közterület-fenntartó.

Amikor napközben nem lesz havazás, tovább folytatják a mellékutakon a munkát. A magánházak tulajdonosait, a társasházak üzemeltetőit arra kérik, tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a hozzájuk tartozó járdákat, de a havat ne a már letakarított úttestre tolják.

Már járnak az elővárosi vonatok

Ismét járnak a fővárosi elővárosi vonatok, a szombaton lehullott nagy mennyiségű hó ugyanis már nem okoz fennakadásokat ezeken a vonalakon. A menetrendszerinti közlekedés az időjárástól függően fokozatosan állhat helyre, azonban 5-10 perces késésekre még így is számítani lehet. Mivel az elővárosi vonatok elindultak, a zónázó vonatok már nem fognak megállni minden elővárosi állomáson, csak ott, ahol a menetrendjük szerint is meg kell.

Az észak-keleti országrészben ugyanakkor késések várhatók. Az intenzív havazás miatt átlagosan 5-10 perccel meghosszabbodott a vonatok menetideje, Miskolc és Debrecen térségében viszont egy-egy távolsági vonatnál 30-40 perces késés is előfordulhat. A folyamatos tisztítás ellenére ugyanis a hó és a szél miatt problémák lehetnek a váltókkal.

Három települést elzárt a hó Borsodban

Száznegyven munkagép tisztítja folyamatosan az észak-magyarországi régió három megyéjének, Borsod-Abaúj-Zemplénnek, Hevesnek és Nógrádnak az útjait a hótól, ennek ellenére főleg az abaúji térségben vasárnap kora reggel négy utat lezárták a forgalom elől, tájékoztatott a közútkezelő régiós ügyeletese.

A szél folyamatosan 40-50 centiméteres hófalakat emel elsősorban Abaújban, ezért kellett lezárni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, illetve a 37-es számú főútról Újharangodra vezető utat.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében szombat reggeltől, illetve délelőttől megszakításokkal, kisebb-nagyobb intenzitással havazik. A leesett hó vastagsága 5-30 centiméter között változik. Három település, Pányok, Kéked és Hejce megközelíthetetlen, Zsujtára és Abaújvárra is nagyon nehéz eljutni a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. A megyében jelenleg öt út egy-egy szakasza járhatatlan hófúvás miatt.

Kora délután összeomlott a 37-es számú főúton a közlekedés, Szerencs és Gesztely között a szakasz járhatatlan volt, de az utat folyamatosan takarítják a közútkezelő társaság munkagépei, és bár továbbra is erős szél fúj, amely hordja a havat, a közlekedés megindult.

Több útvonalon nem közlekednek a Volán-buszok a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Az utasok a Megyaszó-Szerencs útvonalon számíthatnak járatkimaradásra, illetve a sátoraljaújhelyi térségben több szakaszon is: így a Pálháza-Hollóháza-Sátoraljaújhely vonalon, illetve Hidasnémeti felé. A megye egyéb útvonalain egyelőre tíz-harminc perces késésekkel közlekednek a Volán-buszok.

A Magyar Közút Zrt. területi igazgatóságának közlése szerint jelenleg öt útszakaszt zártak le hóátfúvás miatt a megyében. A korábban lezárt Abaújkér-Aranyospuszta közötti részt már letakarították, az út járható. Továbbra sem lehet azonban közlekedni a Megyaszó-Legyesbénye közötti úton, ahol hótorlaszokat emel a szél, illetve még korábban lezárták a forgalom elől a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó és a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, valamint az Újharangod és a 37-es számú út közötti szakaszt.

Ha továbbra is ilyen intenzitással esik, tíz centiméternyi hó is hullhat hétfőre virradóra Borsodban. Az előrejelzések szerint hétfőn már csak hószállingózás várható a térségben, viszont az égbolt kiderül, így a hóval vastagon borított tájakon akár mínusz 10-15 Celsius fok is lehet. Az északkeleti megyékben emellett erős szél várható, amely hóátfúvásokat okozhat. A szél sebessége az óránkénti 60 kilométert is elérheti, közölte a helyi meteorológiai szolgálat.

Balesetekhez riasztották a tűzoltókat

A tűzoltókat 140-szer riasztották az elmúlt 24 órában a havazás miatt, legtöbbször közlekedési balesetekhez kérték a segítségüket, mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A legtöbb riasztást Pest megyében, a fővárosban és Borsod megyében kapták. Ketten vesztették életüket és 26-an sérültek meg, valamennyien közlekedési balesetekben.

Elmondta azt is, hogy szombaton egy épülő autószalon teteje szakadt be a hó súlya alatt a fővárosban, Gödöllőn pedig egy sátor roggyant meg. A sátorban vérplazmát tárolnak, az nem sérült meg.

Három felvonót helyeztek üzembe Bánkúton, a bükki síparadicsomban, ahol a pályákat több mint harminc centiméteres hó borítja, tette közzé honlapján a Bánkút Síklub vasárnap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!