no

Településeket zárt el a hó Borsodban

2010.01.31. 17:22 Módosítva: 2010.01.31. 21:51
Vasárnap is országszerte folytatódott, bár kisebb mennyiségben a szombaton kezdődött intenzív havazás, ami a közúti és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott. A havazás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozza a legtöbb fennakadást. Több út járhatatlan, és vannak megközelíthetetlen települések. Nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék és éjszaka már csak az északkeleti országrészben lehet havazásra számítani.

Pányok és Hejce települések a hó fogságába kerültek vasárnap, a településekre vezető bekötőutak egyelőre járhatatlanok. Ugyancsak nehezen közelíthető meg Zsujta és Abaújvár környéke.

Borsod-Abaúj-Zemplénben továbbra is járhatatlan a Vilmány és Fony közötti út, a Pere és Abaújszántó közötti szakasz, az Újharangod, illetve a 37-es számú főút közötti rész, a Felsődobsza-Abaújszántó, és a Megyaszót Legyesbényével összekötő útszakaszok.

Vasárnap délelőtt a 37-es számú főúton gyakorlatilag összeomlott a közlekedés, az úton Szerencs felől elsősorban a kamionok, míg a gesztelyi részről a személyautók torlódtak fel. A 37-es főközlekedési úton délutánra sikerült helyreállítani a közlekedést.

Az utat folyamatosan takarítják a közútkezelő társaság munkagépei, és bár továbbra is erős szél fúj, amely hordja a havat, a közlekedés megindult. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy már csak néhány kamion vesztegel az út szélén, az útra ugyanis csak azokat az autókat engedik fel, amelyeken van hólánc.

Kamionok, autók az árokban

Csökken a havazás intenzitása

Vasárnap éjfélig még lehet havazásra számítani az ország több pontján, Szabolcs- és Borsod megyékben 10-15 centiméter hó is hullhat. A Dunántúl északi területei kivételével az ország több pontján hullhat a hó, de nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék és az éjszakai órákban már csak az északkeleti országrészben lehet havazásra számítani, ám az intenzitása ott is csökkenni fog.

Kamionokat mentettek a 3-as számú főúton Hernádszurdok és Tornyosnémeti között, a Szlovákiába vezető szakaszon, közölte a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete. Itt három teherautó fordult keresztbe. A 37-es főúton menetrend szerint közlekedő buszt mentettek hasonló okból, de a megye szinte valamennyi területéről érkeznek jelentések hasonló balesetekről. Ezeken a helyeken egy-két órás fennakadással is számolni kell.

Borsod-Abaúj-Zemplénben 44-szer vonultak a tűzoltók, ebből 43 alkalommal a havazás miatt, egy esetben kéménytűzhöz riasztották őket. Több menetrend szerinti buszjárat is elakadt, ezeket kimentették a hó fogságából, illetve nyerges vontatós járművek fordultak keresztbe az utakon, ezek is mentésre szorultak. Hétfőn várhatóan a Tiszaújváros és Bőcs közötti útszakaszon nem indulnak majd el a menetrend szerint közlekedő Volán-buszok, mivel ez a szakasz igen nehezen járható.

A Dél-Alföldön, Pest megyében, Baranyában minden út járható, ugyancsak járhatóak az utak - ha nehezen is - Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében két kamion, egy betegszállító gépkocsi, egy terepjáró és több autó kötött ki az árokban a 4-es főúton Kisújszállás és Karcag térségében, a jászsági, a nagykunsági valamint a tiszazugi utakon.

A Mávinform jelzése szerint a vasúti közlekedésben Északkelet-Magyarországon okozhat jelentős késéseket az intenzív havazás. A budapesti elővárosi vonalakon délelőtt 11 órától újra közlekedhetnek a menetrend szerinti vonatok.

Budapesten nagyrészt járhatók az utak

A fővárosban a vasárnap délelőtt újrakezdődött havazás miatt valamennyi téli munkagépét a fő- és közösségi útvonalakra irányította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., 90 szóró és ekéző munkagéppel, valamint 974 hómunkással folyamatosan takarították a havat és síkosságmentesítettek a fővárosi úthálózaton, közjárdákon, közlépcsőkön.

A BKV járműveinek közlekedésében nem okozott gondot a havazás, az MTI érdeklődésére a fődiszpécser azt mondta: azért sincs fennakadás, mert az utakat megfelelően megtisztították, továbbá vasárnap lévén nincs sok autós az utakon és a tömegközlekedési járművek is a hétvégi menetrend szerint, vagyis ritkábban közlekednek.

Budapesten a tűzoltók munkáját nehezítette a havazás, egy XXII. kerületi háztüzet csak egyetlen járművel tudtak megközelíteni, a tűzoltókat terepjáróval vitték a helyszínre. Vasárnap délelőtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte az MTI-vel: a tűzoltókat 140-szer riasztották az elmúlt 24 órában a havazás miatt, zömmel közlekedési balesetekhez kérték a segítségüket. Szentes György elmondta: a legtöbb riasztást Pest megyében, a fővárosban és Borsod megyében kapták. Ketten vesztették életüket és 26-an sérültek meg, valamennyien közlekedési balesetekben - tette hozzá.