Szennyvízszippantásért büntettek egy falut

2010.02.03. 19:18
28 millió forintos büntetést szabott ki a zöldhatóság a Zala megyei Miháldra, amiért éveken át végeztek szennyvízszippantást, azonban csak tárolásra volt engedélyük, szállításra nem. Az önkormányzat nem akar fizetni, bíróságra kerül az ügy.

A zöldhatóság 28 millió forintra büntette a Zala megyei Miháld önkormányzatát, mert éveken át engedély nélkül szippantották ott a szennyvizet. A bírságot másodfokon kiszabó hatóság, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség is elismerte, hogy a falu nem szennyezte, sőt védte a környezetet a szippantással, de a törvény szerint ezt csak hivatalos papírokkal tehették volna meg.

Mándó Tibor polgármester elismeri, hogy hibáztak, amikor a szennyvíz-iszap szállítására nem kértek engedélyt, de szerinte erre a hatóság is figyelmeztethette volna őket, hiszen évek óta folyamatosan szolgáltat nekik adatokat a falu. Ehelyett azonnal megbüntették őket. A polgármester szerint egy kisebb büntetés elfogadható lenne, de a 118 milliós költségvetésű Miháldnak 28 millió forint már méltánytalan.

A főfelügyelőség sajtószóvivője, Sztipán Orsolya szerint az összes tényezőt mérlegelték és a lehető legkisebb mértékű bírságot szabták ki. Arra a kérdésre, hogy valóban tudtak-e korábban is arról, hogy a település engedély nélkül szállítja a szennyvíz-iszapot, nem tudott válaszolni.

Miháld önkormányzata két évtizede gyűjti be nemcsak saját területéről, hanem a környező falvakból is a házaknál keletkezett szennyvizet a derítőkből, ezekben a falvakban nincs csatorna. A kiszippantott hulladékot mezőgazdasági célokra hasznosítják, ami azonban 2001-től egy rendeletmódosítás miatt engedélyköteles. Miháld a tárolásra igen, a szállításra azonban nem kért engedélyt, így 2009 végéig anélkül végezte ezt a tevékenységet. Tavaly év végén a szállításra is megkapták az engedélyt, de ez a bírságot más nem befolyásolja.

Az önkormányzat nem akarja kifizetni a bírságot, ezért bíróságon támadta meg a döntést. A bírság ügyét az önkormányzat keresete alapján februárban tárgyalja először a bíróság.