Gusztáv
-4 °C
1 °C

Tovább bővült Hunvald bűnlajstroma

2010.02.04. 09:48 Módosítva: 2010-02-04 09:59:51
Teljesítés nélküli munkaszerződés miatt újabb bűncselekménnyel gyanúsítják Hunvald Györgyöt, Budapest VII. kerületének szocialista polgármesterét, közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A főügyészség a különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is gyanúsítja Hunvald Györgyöt.

Az eljárás adatai szerint Hunvald György 2007 elején abban állapodott meg egy litván állampolgárságú, de már hosszabb ideje Magyarországon élő barátjával, hogy a VII. kerületi önkormányzatnál munkaszerződéssel alkalmazni fogja. A litván állampolgárt 2007 májusától 400 ezer forint személyi alapbérrel vették fel a polgármesteri kabinetbe, amelynek tagjai Hunvald György közvetlen irányítása alá tartoztak.

Majdnem tízmillió a semmiért

"Hunvald György barátja - a polgármester tudtával - az önkormányzatnak érdemi munkát nem végzett" - tette hozzá a főügyészség. Annak ellenére, hogy a polgármester barátja semmilyen, munkaszerződés szerinti tevékenységet nem végzett, a részére 2007 májusától 2009 januárjáig munkabér és egyéb juttatások címén bruttó 9,7 millió forintot fizettek ki. "Hunvald György a VII. kerületi önkormányzatnak - a kifizetett közterhekre is tekintettel - mindösszesen 12,7 millió forint vagyoni hátrányt okozott" - olvasható a közleményben.

Hunvald és Gál 2008-ban
Hunvald és Gál 2008-ban

Hunvald György - mint írták - a gyanúsításközlés ellen panasszal nem élt, ugyanakkor vitatta a gyanúsításban foglaltakat.

Még két hónap előzetes

Közölték azt is, hogy a főügyészség indítványozta Hunvald György előzetes letartóztatásának további két hónappal, 2010. április 12-ig történő meghosszabbítását.

Mint arról korábban beszámoltunk, az SZDSZ-es Gál György barátnőjét havi 300 ezer forintért, a szökésben lévő Czibula Csaba feleségét 140 ezer forintért alkalmazta az önkormányzat, de munkát nem végeztek.

Az erzsébetvárosi polgármestert tucatnyi tényállás kapcsán többek között hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítják, melyeket bűnszervezetben követett el, így a gyanúsításban foglalt bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.