Szögesdróttal zárják el a betegeket a kórháztól

2010.02.05. 15:29 Módosítva: 2010.02.05. 16:18
Kanizsai lakosnak jelentkeznek át azok a csurgói betegek, akik továbbra is a városi kórházba szeretnének járni. A nagykanizsai kórház az év eleje óta ugyanis már csak sürgős esetben fogadhatja őket – írja a Somogy Online.

Nem fogadhatja a nagykanizsai kórház a Somogy megye déli részéből érkező betegeket. Nyolc határmenti település lakói évtizedek óta jártak a közelebb lévő kanizsai kórházba, de a csurgói térség háziorvosai a sürgős eseteket kivéve 2010 eleje óta már nem küldhetik őket oda.

Bátorfi József, a kórház főigazgatója szerint kapacitásuk volna rá, hogy ellássák az innen érkezőket is, csak pénzük nem. A teljesítményvolumen-korlát miatt ugyanis csak bizonyos számú beteg után kapnak támogatást. Magyarul: a kórház el tudna látni több beteget is mint most, de pénzt akkor is csak azok után kapnának, akik belefértek a megadott keretbe. A főigazgató szerint pénzük a kötelezően ellátandó betegek gyógyítására sem elegendő, kórházuk a túlélésért kűzd.

A problémát a betegek úgy oldják meg, hogy átjelentkeznek kanizsai lakosnak. Ezért Szászfalvi László, a Csurgó Kistérségi Többcélú Társulás elnöke levélben fordult az egészségügyi miniszterhez, és kérte, hogy módosítsa azt a jogszabályt, mely miatt a betegek „ellátórendszerhez való hozzáférésének alkotmányos joga” sérül.

A folyamatos átjelentkezések Nagykanizsára demográfiailag már rövidtávon is beláthatatlan következményekkel járnak. A csurgói kistérségben most azt remélik, hogy a miniszter kezdeményezi a jogszabályváltozást, így a jövőben nem kell papíron, vagy a valóságban is lakhelyet váltani annak, aki a lehető leggyorsabban és legegyszerűbb úton szeretné igénybe venni az egészségügyi ellátást.

A lakosok közül sokan sérelmezik, hogy nem választhatnak szabadon orvost. Egy helyi cukorbeteg például megdöbbenve vette tudomásul, hogy többé nem járhat kanizsai kezelőorvosához mert „a megyehatár szöges drótként közénk áll.”