Petesejt-kereskedelem gyanúja egy óbudai klinikán

2010.02.06. 13:08
Emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt a rendőrség már december 18-a óta nyomoz annak a klinikának az ügyében, ahol a gyanú szerint tiltott petesejt kereskedelem folyik.

A rendőrség házkutatást tartott a Ciris meddőségi magánklinikán, írja a Magyar Nemzet szombati száma. Tavaly decemberben felvetődött ugyanis, hogy az intézmény páciensei pénzért adtak el női ivarsejteket a klinikának.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hogy az állampolgári feljelentés alapján indított büntetőeljárásban felmerült annak gyanúja, hogy egy a Budapest III. kerületben működő klinika által meghirdetett "petesejtmegosztás program" résztvevői ellenszolgáltatás fejében petesejtet adományoznak a szóban forgó klinikának. A rendőrök január 28-án tartottak házkutatást a meddőségi klinikán, ahol orvosi dokumentációkat foglaltak le.

Az ügyben a BRFK Életvédelmi Osztálya 2009. december 18-án rendelt el nyomozást emberi test tiltott felhasználása bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A klinika tagadja hogy törvényt sértettek volna eddigi gyakorlatukkal, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) mindazonáltal azonnali hatállyal megtiltotta decemberben a Cirisnek, hogy 200 ezer forintos kedvezmény nyújtásáért szerezzen be petesejteket.

A Ciris klinika tagadja, hogy törvénysértést követtek volna el, állításuk szerint petesejtekért nem ajánlottak 200 ezer forintos kedvezményt.