Tizenkét tbc-gyanús eset Faddon

2010.02.07. 14:46
Kilenc faddi gyermek és három felnőtt esetében merült fel a tbc-fertőzés gyanúja a szekszárdi tüdőgondozóban végzett vizsgálatok után. A gyermekeket a Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi tüdőgyógyászati részlegére szállították, egy, már korábban kezelt asszonyt a szekszárdi kórházban ápolnak, három felnőtt pedig a jövő héten fekszik be a kórházba, mondta Gagyi Emma, a szekszárdi tüdőgondozó vezetője. A Tolna megyei községben valószínűleg áprilisban a teljes lakosság bevonásával tartanak szűrővizsgálatot.

A kilenc gyermekről még nem bizonyosodott be, hogy megbetegedtek tbc-ben, a diagnózishoz további röntgen- és bronchoszkópos vizsgálatra van szükség. A felnőttek esetében viszont a röntgenvizsgálat elváltozást mutatott ki , tette hozzá. Mint mondta, hatvan faddi lakos vett részt a szűrésen, akik között olyan önkormányzati dolgozók, szociális munkások is voltak, akik kapcsolatba kerülhettek a beteggel, de tbc-gyanú csak a beteg családjában merült fel.

Fülöp János, a 4800 lakosú Fadd független polgármestere elmondta: az ÁNTSZ hétfőre ígért tájékoztatást az eddigi vizsgálatokról, amelyet szórólapokon juttatnak el minden háztartásba. "Kértem, hogy nyugtassák meg a lakosságot; az látszik, hogy csak a beteg legszűkebb családi köre fertőződött meg, nem kell tartani tömeges járványtól" - mondta a település vezetője, hozzátéve, hogy tudomása szerint a tisztiorvosi szolgálat áprilisra tervezi helyben a teljes lakosság szűrését. Az eddigi szűrővizsgálatokat azután végezték el, hogy Faddon egy hétgyermekes asszony betegedett meg fertőző tüdőgümőkórban. A tbc-gyanús esetek között van a nő hét gyermeke is.