Kötelező tüdőszűrésre küldik a faddiakat

2010.02.09. 16:37 Módosítva: 2010.02.09. 16:57
Minden tizennégy év feletti faddinak el kell mennie tüdőszűrésre, mert a Tolna megyei településen megjelent a tuberkulózis.

Február 25-től március 9-ig kötelező és ingyenes tüdőszűrést tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Faddon, a tisztiorvosi szolgálat és az önkormányzat erről kedden hirdetményben tájékoztatta a Tolna megyei település lakosságát.

A vizsgálaton a 14 évesnél idősebb lakosoknak részt kell venniük; az ennél fiatalabbak esetében hatékony az újszülöttkori BCG-oltás, ezért a gyermekközösségekben nem szükséges a szűrővizsgálat.

A szűrést azt követően szervezik meg, hogy a községben egy 29 éves asszony tbc-ben megbetegedett, tizenkét hozzátartozóját, köztük kilenc gyermeket tbc-fertőzés gyanújával kórházban vizsgálnak.

A szekszárdi tüdőgondozó a múlt héten hatvan faddi lakost vizsgált meg, az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a hazabocsátott emberek egészségesek. A szűrést azért tartják február 25-től, mert a kórokozó szervezetbe jutása és a tünetek kialakulása között hetek, hónapok telnek el.

A betegséggel kapcsolatban az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra: a környezetet az a tbc-s beteg fertőzi meg, akinek a köpetéből közvetlenül kimutatható a baktérium.

A fertőzésveszély kapcsán a szekszárdi Balassa János Kórház azt írta: nem jelent számottevő kockázatot, ha valaki átmenetileg egy légtérben tartózkodik egy tuberkulózis (tbc) baktériummal fertőzött személlyel.