Nem volt fűrész, a nő lábán maradt a gipsz

2010.02.09. 20:11
A tisztiorvosi hivatal is megvizsgálja, hogy miért nem vették le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról hétfőn a Szent János Kórházban. A kórházban hétfőn még azt mondták, hogy azért, mert nem dolgozott a gipszmester, kedden viszont a speciális fűrész hiányával indokoltak.

Autószerelő szedte le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról. Az idős asszonynak és lányának a kórházban azt mondták, hogy levehető a gipsz, de nincs szakember. A Szent János Kórházban hétfőn az RTL Híradónak is azzal indokolták, hogy nem tudták levenni a gipszet. A gipszmester ugyanis csak kedden, szerdán és csütörtökön dolgozik.

Keddre viszont más lett az indok. Közleményükben azt írták, nem az orvosi szaktudás, hanem az eltávolítást szolgáló speciális fűrész nem állt rendelkezésre az adott időpontban.

Az egészségbiztosítási felügyelet volt vezetője szerint nem elég papíron megfelelni a szakmai minimum követelményeknek, el is kell látni a betegeket. Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász azt mondta, vélhetőleg a rendeletben foglaltaknak megfelel a kórház traumatológiai ellátása, ugyanakkor szükséges az, hogy a gipsz levétele megoldható legyen.

A traumatológus társaság elnöke még hétfőn azt mondta: ha egy kórházi osztályon akár az eszköz, akár a személyzet hiánya miatt nem tudnak levenni egy gipszet, akkor az az osztály nem felel meg a minimum követelményeknek.

A tisztiorvosi szolgálat bekérte az ügy dokumentumait a kórházból. Ezután döntenek, vizsgálatot indítanak-e az ügyben. A regionális tiszti főorvos szerint egyébként elsősorban nem szakmai, hanem etikai kérdés, hogy az orvos hajlandó-e levenni a gipszet egy betegről.