Túl drága a só, és túl sok fogy belőle az utakon

2010.02.09. 12:44 Módosítva: 2010.02.09. 12:44
Jelentősen megnőtt a sófelhasználás a közutakon, közölte a Magyar Közút Zrt. Ebben a szezonban már százezer tonnát szórt ki a társaság, egy átlagos télen hetvenezer tonnát szoktak felhasználni. A só ára is felment, mivel egész Európában kemény a tél. A vállalat arra kéri a közlekedőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról és csak a téli közlekedésre felkészített gépkocsikkal induljanak el.

A harmincezer kilométeres hazai közúthálózaton átlagosan hetvenezer tonna sót kell kiszórni a biztonságos közlekedéshez. A hideg és csapadékos időjárás miatt azonban már most százezer tonnát használt fel a Magyar Közút Zrt. Egy átlagos télen egyébként tizenöt-húsz nap van, amikor sózni kell az utakat, és az átlaghőmérséklet nem hidegebb mínusz nyolc foknál. Ehhez képest a társaság hókotrói és sószórói lényegében november vége óta folyamatosan az utakon vannak és többször kellett mozgósítani a szerződéses partnereket is, hogy segítsenek a munkálatokban.

A vállalatnak már a tartalékait is meg kellett kezdenie és további készleteket is rendelt. A szokásosnál több hó egyébként egész Európára jellemző, így szinte minden ország utánrendeléssel igyekszik sóhoz jutni. Emiatt az árak is megemelkedtek és gyakran a szállítás is késedelmes, állítja a társaság. Korábban nyolcvan euróért (huszonegyezer forintért) lehetett kapni egy tonna sót, a német közútkezelő viszont már 195-ért vásárolta az utánpótlást, sőt érkeznek hírek háromszáz eurós árakról is.

A Közút egyes üzemmérnökségei a hétvégi havazás után kevésbé hatékony homokot, vagy drágább kálcium-klorid-oldatot használtak a síkosságmentesítéshez. A következő nagy sószállítmányt néhány nap múlva. A társaság egyébként 3300 dolgozóval, váltott műszakban, folyamatosan végzi az utakon a hóeltakarítást.