Az ügyész fegyházba küldené Zuschlagot

2010.02.09. 11:52 Módosítva: 2010.02.09. 17:16
Több mint 90 napi tárgyalás után a vádbeszéddel folytatódott a Zuschlag-per a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A vádat képviselő ügyész beszédében elmondta: a bizonyítási eljárás alátámasztotta, hogy Zuschlag János vezetésével fiktív civil szervezetekből építettek hálózatot és a rajtuk keresztül nyert pályázati pénzekből működtették a Fiatal Baloldal Ifjúsági mozgalmát.

Fegyházbüntetést kért a vádhatóság Zuschlag János volt szocialista képviselőre Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben. Német Zsolt ügyész vádbeszédében azt indítványozta, hogy a fegyházbüntetés hosszát a büntetési tétel - 5-20 év - középmértékéhez közel határozza meg a bíróság.

A vád szerint kilenc fiktív civil szervezet 72 pályázata révén jutattak állami forrásokhoz, amit törvénytelenül használták fel. Német Zsolt ügyész arról is beszélt, hogy a közhatalmi funkciót betöltő személyeknek is felelniük kell, ha bűncselekményt követnek el. Németh Zsolt hangsúlyozta: a vádlottak által tanúsított magatartás-minta törvénytelen, azt a büntetőjog eszközeivel meg kell bélyegezni.

Az ügy nyomozati szakban folytatott szakaszának tanulságaként említette, hogy az igazságszolgáltatás szerveit és munkatársait jogszerű tevékenységük gyakorlása során, vagy emiatt senki részéről nem érheti presszió.

Tisztában volt mindennel

Az ügyész azt is elmondta, hogy a tanúk meghallgatásából kiderült az is, hogy Zuschlag tisztában volt azzal, hogy bűncselekményt követ el és az ügy kirobbanásakor próbálta befolyásolni a tanúkat, hogy azok a kihallgatásuk során, a rendőrségen hogyan valljanak. Ezzel az volt a célja, hogy a bűncselekmény súlyosbítását jelentő bűnszervezeti minősítést elkerülje és így enyhébb büntetést kapjon, kapjanak.

A politikus korábban azt mondta a bíróságon: nem törekedtek arra, hogy hálózatot építsenek ki, melynek csak az lett volna a célja, hogy ifjúsági politikai szervezetek finanszírozását biztosítsa. Úgy fogalmazott, hogy néhány egyesületnek ez volt a szerepe, de ezt nem tartja hálózat építésnek.

A 16 vádlott közül Lados István másodrendű vádlott ez egyetlen, aki őszinte, feltáró, önmagára és társaira is terhelő vallomást tett, részletekbe menően feltárta a csoport működését. A vádhatóság szerint Lados István szavahihetőségét alátámasztja az a tény, hogy a nyomozati szakban csaknem húsz napon keresztül tett vallomása megegyezik a bíróág előtti, nyolc napig tartó vallomása során elmondottakkal.

Aláírásokat hamisítottak

Az ügyész beszámolt arról is, hogy a vádhatóság a fiktív szervezetek tagjaiként megjelölt személyeket kihallgatta, de közülük senki nem vallott arról, hogy a szervezetek működéséről tudott volna. Bebizonyosodott: a jegyzőkönyveken szereplő aláírásaikat aláhamisították - közölte Német Zsolt, aki a vádbeszédében némileg módosította a vádpontok egy részét, de ez a vádlottak cselekményének minősítését nem érintette.

Az ügyészség szerint nem állja meg a helyét Zuschlag János vallomása, amely szerint egyedül követte el a cselekményeket. Az ügyész szerint a bizonyítékok egész tárháza bizonyítja a bűnszervezet működését.

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsítja Zuschlag Jánost és 15 társát. A politikus korábban az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt.